PROPUŠTENA PRILIKA

ULAGANJE OD 1,8 MLRD. ZAOBIŠLO GRAD HEROJ Htjeli smo otvoriti tvornicu s 500 radnika u Vukovaru, a iz Ministarstva imovine nitko nam nije ni odgovorio

 CROPIX

Zašto je i kako Vukovar ostao bez prilike za realizaciju nekoliko desetaka milijuna eura vrijedne investicije koja bi mogla otvoriti i 500 novih radnih mjesta?

Riječ je o novoj tvornici drvenih podnih obloga tvrtke Pervanovo d.o.o. u vlasništvu Darka Pervana, Hrvata iz Švedske, izumitelja laminata i vlasnika više od 2000 patenata vezanih uz drvnu industriju, koja će se umjesto u Vukovaru graditi u Ogulinu.

Više o tome mogli ste čitati u prošlom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg, a iz teksta je jasno i da je prvotno bilo zamišljeno da ova gospodarski sjajna i snažna priča bude realizirana u Vukovaru, no Pervan na istoku Hrvatske nije uspio ishoditi ono što u Ogulinu jest, a to je kuponja zemljišta za novi pogon.

Propali u zemlju

Znamo li da u Vukovaru, u sklopu kombinata Borovo, postoji zemljište od 690.000 četvornih metara koje je u vlasništvu Borova, a što u prijevodu znači u vlasništvu države, doista nevjerojatno zvuči podatak da se u Vukovaru nije moglo naći zemljište za prodaju Pervanu, posebice iz perspektive silnih obećanja s razine državne vlasti o poticanju ulaganja u Vukovar.

- U Vukovar smo došli ne tražeći ništa, a sve što nam je trebalo jest zemlja koju bismo mogli kupiti. Poslali smo pismo namjere svima, čak smo i zemlju pronašli, 300.000 kvadrata zemljišta obraslog u korov u sklopu Borova. Trebao je samo netko donijeti odluku da nam se proda, po tržišnoj cijeni, dakako. No, ništa se nije dogodilo - ispričao je za Nedjeljni Jutarnji Stjepan Vojinić, Pervanov generalni menadžer za Hrvatsku.

Tko je, dakle, u hrvatskoj vlasti, koja se kune u Vukovar sa silnim obećanjima za rješavanje gospodarskih, a time i socijalnih problema toga grada, zakazao i stopirao tako vrijedan projekt? Informacija koju smo neslužbeno dobili uputila nas je na Ministarstvo državne imovine, gdje je prema našim informacijama 28. kolovoza 2017. održan sastanak, a dan poslije iz tvrtke Pervanovo ministru Goranu Mariću, prema dogovoru, poslano je pismo namjere za kupnju zemljišta po tržišnoj cijeni. No, tvrtka nikada nije dobila odgovor, što nam je i potvrdio gospodin Vojinić.

Iz Ministarstva su nam prvo odgovorili kako su ih iz tvrtke Pervanovo kontaktirali s namjerom da se “izvidi mogućnost prodaje, odnosno iznajmljivanja državnoga zemljišta u svrhu pokretanja poslovnoga projekta na području RH, koje, međutim, ne pripada Vukovarsko-srijemskoj županiji niti širem području Grada Vukovara”.

Netočni podaci

Dakle, u Ministarstvu su tvrdili da Pervan uopće nije tražio zemljište na području Vukovara. Slijedom toga tražili smo da nam dostave pismo namjere i pisanu korespondenciju na tu temu jer smo raspolagali pouzdanom informacijom da se interes odnosio upravo na Borovo, a onda su nam iz Ministarstva ipak priznali da je to doista tako i bilo.

“Potvrđujemo da se predstavnik tvrtke Pervanovo obratio svojedobno Ministarstvu državne imovine sa zamolbom da se izvide mogućnosti prodaje, odnosno korištenja zemljišta u svrhu pokretanja poslovnoga projekta na području Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije. Predmetno zemljište u vlasništvu je trgovačkoga društva Borovo, za koje je mjerodavan Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP). Međutim, CERP nije ovlašten raspolagati nekretninom, tj. zemljištem koje pripada Borovu.

Nositelji poslovnoga projekta upućeni su razgovarati s Upravom Borovo o mogućnostima raspolaganja nekretninom.

Pritom valja posebno povesti računa o tomu je li spomenuta nekretnina u postojećem prostornom planu uključena u građevinsko područje”, odgovorili su iz Ministarstva. Šum u komunikaciji, aljkavost, totalna nebriga ili možda ignoriranje...

Štogod da se dogodilo u ovoj priči, velika je mrlja državne vlasti koja se očito nije dovoljno ili čak nimalo potrudila da investitoru otvori vrata za ulaganje u Vukovar. Oni, naime, tvrde da nisu dobili nikakav odgovor, pa su se nakon nekoliko mjeseci čekanja okrenuli Ogulinu.

Gradonačelnik ogorčen

Cijela priča, pak, izazvala je ogorčenje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je Pervana prošle godine osobno ugostio i upravo mu je on predložio zemljište Borova.

- Neshvatljiv mi je takav odnos prema investitorima i na to kao gradonačelnik Vukovara ne mogu pristati. No, više ću o svemu uskoro reći na presici - kratko je poručio Penava. Inače, riječ je o bivšem aerodromu, zemljištu smještenom između Borova naselja i Borova Sela, uz državnu cestu i u neposrednoj blizini Dunava, što je iz perspektive transporta iznimno važno. Zanimljivo, upravo će Grad Vukovar ovih dana postati vlasnik tih 690.000 kvadrata. Država im je, naime, preko Fonda za obnovu i razvoj Vukovara osigurala 20 milijuna kuna u ovoj i 16 milijuna kuna u sljedećoj godini za kupnju tog zemljišta.

Natječaj koji je Borovo bilo raspisalo već je zaključen, a Grad Vukovar bio je jedini ponuđač. Sada će napokon imati zemljište i tko zna možda napokon dođe i neki novi investitor. Vukovarski gradonačelnik već duže vrijeme pokušava dovesti veliku investiciju, a upravo je proizvodnja drvenih podnih obloga u njegovu fokusu. Sve je krenulo s ponudom Florian grupe, na koju su se nadovezale još dvije, među kojima je Pervanova, a sve uključuju zapošljavanje i do 500 osoba. No, problem su i kvote drvne mase, pa je Penava od Vlade i Hrvatskih šuma tražio da se potencijalnim investitorima osigura potrebna količina drvne mase, što se još nije dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:42