NOSTRIFIKACIJA DIPLOME

Ukrajinski liječnici i sestre pristigli u Hrvatsku još nisu podnijeli nijedan zahtjev za licence

Do sada je stiglo nekoliko liječnika iz Ukrajine, neki su kontaktirali Komoru upitima o priznavanju diplome, ali nitko još nije službeno pokrenuo taj postupak

Ilustracija 

 Friso Gentsch/AFP

Šest ukrajinskih medicinskih sestara i nekoliko liječnika stiglo je do sada u Hrvatsku, no strukovne komore nisu primile nijedan službeni zahtjev za priznavanjem njihovih kvalifikacija i diploma, doznaje se u Hrvatskoj liječničkoj komori i Hrvatskoj komori medicinskih sestara.

Hrvatskoj nedostaje oko 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara, pa je Liječnička komora na nedavnom sastanku u Ministarstvu zdravstva predložila da se ubrza proces priznavanja diploma ukrajinskim liječnicima.

Komora je također naglasila da u zakonu već postoji mogućnost davanja privremene licence na 90 dana, koja se sada koristi za liječnike opće medicine kad su u postupku priznavanja specijalizacije.

Do sada je stiglo nekoliko liječnika iz Ukrajine, neki su kontaktirali Komoru upitima o priznavanju diplome, ali nitko još nije službeno pokrenuo taj postupak.

Većina liječnika i zdravstvenog osoblja u Ukrajini ima radnu obvezu i ostali su na svojim radnim mjestima zbrinjavajući pacijente.

Ukrajina pripada krugu trećih zemalja čiji obrazovni sustavi nisu usklađeni s državama članicama EU-a, pa liječnici iz tih zemalja za priznanje diplome moraju polagati razliku ispita.

Uobičajena nostrifikacija liječničke diplome od šest mjeseci do godinu dana

Uobičajeni postupak nostrifikacije liječničkih diploma traje šest mjeseci do godinu dana, a prosječna cijena kreće se od 5000 do 10.000 kuna. Troškove nostrifikacije podmirivao je sam kandidat.

U Komori kažu da je posebno kritična situacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje nedostaje oko 400 liječnika, pretežno specijalista obiteljske medicine. Na temelju broja odrađenih prekovremenih sati, može se procijeniti da u bolnicama i u hitnim službama nedostaje oko 1600 liječnika.

U Hrvatskoj komori medicinskih sestara kažu da je, po neslužbenim informacijama, do sada došlo šest medicinskih sestara iz Ukrajine, no niti jedna nije podnijela službeni zahtjev za priznavanjem inozemne kvalifikacije.

Sukladno zakonskim odredbama, postupak polaganja razlike za srednjoškolsko obrazovanje provodi se u pet srednjih škola - u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu.

Prema prijašnjem iskustvu, za medicinske sestre iz Ukrajine taj proces traje oko osam mjeseci, za što se medicinskim školama uplaćuje oko 10.000 kuna.

Ako je riječ o prvostupnicama sestrinstva, to se provodi u Komori, uz trošak od 1900 kuna. Ispiti su na hrvatskom jeziku pa kandidatkinje najprije moraju savladati jezik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:43