REKONSTRUKCIJA

Uklonjeni zidovi karlovačkog Kina Edison, uz dozvolu konzervatora, iako neplanirano

S razlozima zbog kojih je bilo potrebno ukloniti istočni i zapadni zid velike dvorane složili su se svi sudionici u gradnji

Karlovac

 Cropix

Tijekom rekonstrukcije zgrade bivšega karlovačkog Kina Edison u utorak su uklonjeni bočni zidovi, što nije bilo planirano, a iz gradske uprave priopćeno je da je Konzervatorski odjel to odobrio zbog loše kvalitete materijala pri temeljima i zbog oštećenja u nedavnim potresima.

S razlozima zbog kojih je bilo potrebno ukloniti istočni i zapadni zid velike dvorane složili su se svi sudionici u gradnji, a dostavili su stručna izvješća o provedenim ispitivanjima moguće sanacije.

U priopćenju se objašnjava da je pri uklanjanju unutarnjih obloga zidova i dogradnje na bočnim pročeljima uočen problem na konstrukciji jer su zidovi od pune opeke bili na nearmiranim betonskim nadtemeljnim zidovima upitne kvalitete. Dodatno je utvrđeno da su nedavni potresi prouzročili oštećenja koja su bila skrivena iza slojeva žbuke.

Sva dokumentacija dostavljena je Ministarstvu kulture i medija, čiji je Konzervatorski odjel izdao suglasnost za razgradnju temelja i zidova velike dvorane i za izgradnju novih koji će zadovoljiti uvjete propisane mehaničke otpornosti i stabilnosti.

Nepredviđeni trošak uklanjanja bočnih zidova, stoji u priopćenju, neće bitno utjecati na financijsku konstrukciju projekta jer se neće izvoditi radovi ojačavanja temelja predviđeni projektom, nego novo rješenje.

Također se ističe da se neće graditi kompletna replika zgrade te da ostaju neki stari dijelovi, poput prostora u trijemovima.

Zgrada bivšeg Kina Edison spomenik je kulture. Godinama je bila izvan funkcije, a Grad ju je otkupio 2016. godine za razvoj filmskoga, video i fotostvaralaštva te kulture općenito.

Zgrada bi od 2023. godine trebala imati dvije nove kinodvorane i jednu multifunkcionalnu dvoranu, sve za konferencijski i festivalski turizam te za izložbe i obrazovne sadržaje.

Projekt je vrijedan 25,8 milijuna kuna, od čega je 21,9 milijuna iz ITU mehanizma Europskog fonda za regionalni razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:08