NESVAKIDAŠNJI PROJEKT

Uhićeni bivši šef odvjetničke komore ishodio dozvolu za gradnju apartmana na Hvaru vrijednih 15 milijuna kuna

Hvarane je iznenadila vijest o uhićenju Josipa Šurjaka, koji je zajedno s trojicom partnera planirao gradnju luksuznih apartmana

Josip Šurjak

 Davor Pongračić/Cropix

Vijest o uhićenju Josipa Šurjaka, sada već bivšeg predsjednika Hrvatske odvjetničke komore, zbog plinske afere u Ini, na otoku Hvaru je primljena s nevjericom. Ništa čudno kad se zna da se odvjetnik, prije odlaska na studij u hrvatsku metropolu, školovao u rodnom Starom Gradu i obližnjoj Jelsi pa na škoju ima veći broj prijatelja i poznanika.

Podsjetimo, Šurjaka se tereti da je u pljački Ine ilegalno došao do gotovo 70 milijuna kuna, ali on nije bio baš siromašan ni prije otkrivanja događaja koji je uistinu potresao cijelu Hrvatsku.

- Šurjak u Stari Grad dolazi često, no o njegovoj se imovini vrlo malo znalo. Ali, kada se pročulo da će se u obližnjem Dolu svete Ane graditi četiri vile i da je upravo on jedan od investitora, bilo je sasvim jasno da ima novca.

Isti dan predali zahtjev

Cjelokupna investicija gradnje vila procjenjuje se na oko 15 milijuna kuna. Ostali investitori su Vinko Bogdanić, također iz Staroga Grada, liječnik koji, unatoč adresi u Starom Gradu, živi i radi u Americi, Zoran Bogdanović, podrijetlom s Hvara, nastanjen u Zagrebu, te Lenka Plenković, umirovljenica iz Dola.

- Zna se da u Stari Grad povremeno dolazi i liječnik Bogdanić iz Amerike, naročito tijekom ljetnih mjeseci, a ponekad ga se moglo vidjeti i u društvu sa Šurjakom. Što se tiče zemljišta na kojem trebaju niknuti vile, ono je prije većim dijelom bilo u vlasništvu Lenke Plenković, očito je da su investitori bili u kontaktu i međusobno dogovorili taj nesvakidašnji projekt - rekao nam je jedan stanovnik našega najstarijega grada.

Da je sve četvero navedenih podnijelo zahtjeve za izdavanje građevinskih dozvola i da je postupak njihova izdavanja u tijeku, potvrdio nam je Jurica Miličić, voditelj hvarske ispostave Županijskog upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje. Na internetskoj stranici Informativnog sustava prostornog uređenja vidljivo je da su svi zahtjevi predani isti dan - 30. prosinca 2021. godine. Ipak, samo su dva predmeta odnedavno u statusu "uredno predanog zahtjeva", dakle s potpunom dokumentacijom, evidentirana 10. i 26. kolovoza.

U zemljišniku je vidljivo da je krajnja jugozapadna od četiri parcele, površine 743 četvorna metra, vlasništvo Zorana Bogdanovića, koji je relativno nepoznat na škoju, ona jugoistočno i najveća, od 1096 kvadrata, pripada Vinku Bogdaniću, sjeverozapadna površine 1092 četvorna metra u Šurjakovu je vlasništvu, a sjeveroistočna, s kvadraturom identičnom Šurjakovoj, ostala je u rukama Lenke Plenković.

Pripremni radovi

- Premda se sada puno piše o poznanstvu Šurjaka i premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića još od studentskih dana, treba reći da Lenka Plenković s njim nije ni u kakvom srodstvu. Zemljište je do razdiobe i parcelacije većinom bilo u njezinu vlasništvu, uključujući i predviđeni put između vila na što je otišlo gotovo 200 kvadrata. Na terenu su samo djelomično obavljeni zemljani radovi pripreme gradilišta, a ono se trebalo aktivirati nakon ljeta - rekli su nam u Dolu svete Ane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:31