PAO ZBOG TULIPANA

Uhićen je bivši ministar gospodarstva Hrvoje Vojković, EPPO objavio za što ga se točno tereti

Iz ureda europskog javnog tužitelja otkrivaju da je u tijeku provođenje hitnih dokaznih radnji protiv dviju osoba

Hrvoje Vojković

 Goran Mehkek/Cropix

Najvažniji događaji

- Uhićen bivši ministar gospodarstva Hrvoje Vojković

- EPPO: Počinio je subvencijsku prevaru

- Vojković dobio novac za tulipane koje nije posadio


NOVO 12:23 Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Europsko tužiteljstvo tereti Hrvoja Vojkovića da je krivotvorio dokumentaciju za tri natječaja u poljoprivredi, koja je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a ukupan iznos zatraženih sredstava iznosio je oko 370.000 eura. Međutim, s obzirom na to da su već u prethodnoj kontroli njegovih zahtjeva otkrivene nepravilnosti, sredstva mu nisu odobrena, tako da je unaprijed spriječeno da nastupi financijska šteta.

Kako je priopćio EPPO, zatražena sredstva odnosila su se na nasade tulipana kojih uopće nije bilo. No, kako doznajemo iz neslužbenih izvora, Vojković je na posjedu u Istri, kad je shvatio da bez tulipana neće biti ni poticaja, ipak zasadio tulipane na manju površinu kako bi mogao potkrijepiti svoj zahtjev. No navodno se radilo o nasadu koji nije nalikovao ni vrtnom, a kamoli ozbiljnom uzgoju ove vrste cvijeća.


11:45 - O uhićenju Hrvoja Vojkovića oglasio se i Ured europskog javnog tužitelja i pritom otkrivaju da je u tijeku provođenje hitnih dokaznih radnji protiv dviju osoba!

- Sumnja se da su dvojica osumnjičenika počinili subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprave u odnosu na tri natječaja u poljoprivrednom sektoru koje je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta tri natječaja sufinancirana su sredstvima Europske unije - otkrivaju iz EPPO-a. A kako neslužbeno doznajemo, riječ je o subvenciji za sadnju tulipana koji nikada nisu posađeni.

U priopćenju EPPO navode pritom još i da će nakon ispitivanja osumnjičenih tijekom današnjeg dana donijeti odluku o daljnjem postupanju u navedenom slučaju.

Također usput i podsjećaju da je EPPO neovisan ured javnog tužitelja Europske unije i da je odgovoran za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.


Po nalogu Ureda javnog europskog tužitelja (EPPO), uhićen je poduzetnik, bivši šef Croatia osiguranja i bivši ministar gospodarstva Hrvoje Vojković, ekskluzivno doznaje RTL Danas.

Vojković je uhićen na sjeveru Istre i tijekom dana će ga prepratiti u Zagreb u sjedište europskog tužitelja gdje će dati svoj iskaz.

Podsjetimo, Vojković je karijeru počeo 1990. s poslovnim partnerom Dejanom Košutićem, unukom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tvrtka Rubikon bavila se marketingom i financijskim inženjeringom.

Bio član HSLS-a od 1989. godine do 2010. godine. Također je bio član IO ogranka u više mandata, predsjednik Ogranka Podsljeme, potpredsjednik Gradskog vijeća Zagreb, član Malog vijeća HSLS-a, a u veljači 2006. na saboru ujedinjenja izabran je za potpredsjednika HSLS-a.

Ispred HSLS-a obnašao je dužnost ministarstva gospodarstva. Nakon što je napao Darinka Kosora, te rekao za šefa HSLS-a da na svijet gleda "isključivo materijalno", izašao je iz stranke te je smijenjen s čela Croatia osiguranja.

Uz Vojkovića su se svojevremeno vezale afere povezane uz poslovanje Croatia osiguranja i bespravnu gradnju vikendice unutar Parka Prirode Žumberak, podsjeća RTL Danas.

Vojkovića je i bivša supruga optužila za psihičko, fizičko i ekonomsko nasilje, što je on žestoko demantirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 13:27