AKCIJA POLICIJE I USKOK-a

Uhićen gradonačelnik Kutine i još tri osobe!

Akcija uhićenja pokrenuta je nakon istupa zviždačice Adrijane Cvrtile

Adrijana Cvrtila i Zlatko Babić

 Screenshot CROPIX

U akciji policije i Uskoka rano jutros uhićen je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i još tri osobe zbog sumnje u trgovanje utjecajem i podmićivanje zastupnika, neslužbeno doznaje Jutarnji.

Uz Babića uhićeni su donedavni predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić, nezavisni vijećnik Dražen Kinderman te vijećnik Darko Kousek.

Akcija uhićenja pokrenuta je nakon istupa zviždačice Adrijane Cvrtile.

Afera je izbila prije nekoliko mjeseci kada je direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina Adrijana Cvrtila u javnost izašla s navodima da su gradonačelnik Babić i predsjednik kutinskog HSLS-a Davor Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika ili da im se povećaju plaće, a sve kako bi se osiguralo glasovanje tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna.

Obojicu je prijavila Uskoku, a Babić je odbacio optužbe o političkom kadroviranju ustvrdivši da su napadi na njega iskonstruirani.

Napustio HDZ nakon što je otkrivena afera

Gradonačelnik Babić u rujnu je, kada je Uskok krenuo češljati gradsko poslovanje, istupio iz stranke, te je pokrenuta procedura smjene zviždačice.

- S obzirom na to da se moja stranka, kojoj sam pristupio 1989. godine u 'baraci' u Zagrebu povlači kroz blato zbog novonastale situacije u Kutini, a koju isključivo želim razjasniti i razriješiti putem institucija Republike Hrvatske, odlučio sam zatražiti ispis iz članstva Hrvatske demokratske zajednice. Odlučan sam da putem nadležnih institucija otklonim svaku indiciju koja bi ukazivala na moju odgovornost o atmosferi koja je proizvedena u posljednjih nekoliko tjedana. Moje sugrađanke i sugrađani su me ponovno izabrali na dužnost gradonačelnika na temelju moga rada te me ova situacija obvezuje da kao gradonačelnik radim još jače za Kutinu i sve moje sugrađane - napisao je Babić u rujnu na Facebooku.

Prošli tjedan smijenio zviždačicu

Babić je prošli tjedan smijenio Cvrtilu, a prije njene smjene Babić se naljutio na novinare kada je shvatio da su došli na sjednicu. - Što mediji rade ovdje!? Odmah napustite ovaj prostor - rekao nam je ljutito. Opširnije pročitajte OVDJE

- Od 2008. radim ovdje. Ukazujem na kriminal i korupciju, ali ti ljudi i dalje rade, evo, gradonačelniku je prošao proračun. Saslušana sam u tužiteljstvu, ne znam jesu li i drugi sudionici, no nitko nije uhićen. Ništa se nije dogodilo iako sam podastrijela jasne dokaze o nezakonitim radnjama. Vidjet ću što ću dalje učiniti, želim ostati raditi ovdje, a iskoristit ću i mogućnosti koje daje Zakon o zviždačima. Koliko znam, u tijeku su izvidi u Gradu. Tužna sam i osjećam se usamljeno, jer se osobama koje su prijavljene i protiv kojih postopje jasni dokazi dozvoljava da ostanu raditi, a zviždače se gura na marginu i ostavlja bez posla. Javila sam se na natječaj u rujnu, kada su tražili novu direktoricu nakon što sam ih prijavila. U tročlanoj komisiji jedan je član bio gradonačelnik Babić, a drugi još jedan pročelnik koji se nalazi u mojoj kaznenoj prijavi. Apsurdno i nedopustivo. Ljude obeshrabre ovakvi slučajevi i zato ne namjeravam odustati - rekla nam je prošli tjedan vidno potresena Cvrtila koja kaže da se radi o zastrašivanju onih koji progovore o kriminalu u javnoj upravi.

image

Adrijana Cvrtila

Ronald Goršić/Cropix

Pitali smo je, naposljetku, što joj sve to treba. Kao mlada stručnjakinja, sanitarna inžinjerka, mogla bi se zaposliti u nekoj privatnoj kompaniji i mnogo bolje zarađivati bez da se muči sa lokalnim moćnicima.

- Neću odustati. Majka sam dvoje djece. Jedno me nedavno pitalo, mama, ima li u Hrvatskoj posla bez politike. Što odgovoriti na to? Ne želim da se takve stvari događaju - zaključila je u izjavi za Jutarnji Cvrtila.

Ravnateljstvo policije: Uhićene četiri osobe

Iz Ravnateljstva policije priopćili su kako su uhićenja realizirana u jutarnjim satima zbog, kako navode, sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela.

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta finaliziraju kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje više koruptivnih kaznenih djela. Tijekom jutra na području Policijske uprave sisačko-moslavačke uhićene su četiri osobe te je u tijeku provođenje dokaznih radnji", stoji u priopćenju.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je protiv osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), izvijestili su iz Ravnateljstva.

Iz USKOK-a su priopćili kako su u tijeku uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji.

"Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. Navedene radnje se provode u Kutini i odnose se na četiri osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela. U ovom trenutku može se potvrditi da tri osobe protiv kojih se provode hitne dokazne radnje obnašaju dužnosti u jedinici lokalne samouprave".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:39