TROŠKOVI

UGRADNJA KONDENZACIJSKIH UREĐAJA Stanari bi danas mogli znati koliko će država vratiti novca za bojlere

 
 Željko Puhovski / CROPIX

Struka bi danas trebala odrediti iznos u kojoj mjeri će država sufinancirati ugradnju kondenzacijskih bojlera kod građana koji su pogođeni potresom.

Nakon što je jučer to spomenuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, iz Ministarstva graditeljstva nam nisu mogli službeno potvrditi, već su najavili da će na vrijeme obavijestiti građane. Naime, još prošli tjedan je radna skupina pri Ministarstvu graditeljstva donijela naputak da građani kojima je pri potresu urušen dimnjak isti moraju sanirati tako da bude prilagođen za kondenzacijski dimnjak. Drugim riječima, to znači da svi oni koji imaju atmosferske bojlere, a urušio im se dimnjak na zgradi ili kući, sada moraju prijeći na kondenzacijske uređaje.

Prevelik trošak

Ministar graditeljstva Predrag Štromar najavio je zato prošli petak kako se vode razgovori sa Svjetskom bankom oko sufinanciranja sanacije dimnjaka na zgradama koje su oštećene u potresu te da će s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike u narednom razdoblju kreirati model za sufinanciranje kupnje novih kondenzacijskih bojlera.

Ipak, dio građana se protivi ovoj odluci jer smatraju da se radi o prevelikom trošku, jer ukupna cijena prelaska na kondenzacijski bojler kreće se između 10.000 i 25.000 kuna, ovisno o vrsti uređaja, plinskim instalacijama te samim rukama majstora, no konačna cijena će varirati od korisnika do korisnika. Osim toga, to će pogođenim građanima ujedno produžiti vrijeme bez plina u stanu.

Da bi pak dobili dojam kako izgleda taj proces zamjene bojlera, jedan stanar je na društvenim mrežama opisao svoje iskustvo prelaska na kondenzacijski bojler prije tri godine.

Kako piše u objavi, prvo je pozvao dimnjačara koji mu je dao negativan nalaz da se kondenzacijski bojler ne može spojiti na cigleni dimnjak. Taj pregled je platio 625 kuna. Nakon toga je kontaktirao ovlaštenog instalatera koji je ugradio uređaj te prilagodio plinsku mrežu.

- Fleksibilne cijevi se uvlače kroz dimovod od vašeg stana do vrha dimnjaka gdje se montira kapa i idu dvoja vratašca/revizije - jedna na dnu cijevi u stanu, a druga na dimnjaku unutar tavana. Na dnu cijevi se spaja cijev za odvod kondenzata jer ne ide sve 100 posto nazad u bojler (zato kondenzacijski), pa treba računati na odvod - slično kao kod klimatizacije - stoji u njegovoj objavi.

Jedan dan

Instalaciju je platio 8200 kuna, s time da ovdje u cijenu nije uključen sam uređaj koji otprilike košta između 6000 i 11.000 kuna. Na kraju je ponovno pozvao dimnjačara koji je ovoga puta izdao pozitivan nalaz i ponovno mu je uključen plin. Izlazak dimnjačara je ponovno platio 625 kuna.

Cijeli proces je trajao jedan radni dan, a koštalo ga je na kraju otprilike između 15.000 i 20.000 kuna, ovisno o tome kakav uređaj je uzeo. Ono što je još jednom važno naglasiti jest da se radi o cijenama od prije tri godine te da bi danas taj konačni iznos mogao biti još i veći jer su cijene instalacija zasigurno porasle, a potrebno je i uračunati sanaciju novog dimnjaka. Radi se cifri od nekoliko desetaka tisuća kuna zbog čega je izuzetno bitno vidjeti u kojoj mjeri će država sufinancirati gradnju dimnjaka te zamjenu bojlera.

Terenski rad: Dosad pregledano 9227 objekata

Dario Krnjaković, voditelj zagrebačkog Sektora za građenje objekata društvenih djelatnosti i stanogradnju, kazao je jučer da se na terenu trenutno nalazi između 150 i 200 građevinskih inženjera koji još uvijek obilaze oštećene objekte. Do jučer ujutro obišli su 9227 objekata od čega je 599 dobilo crvenu oznaku, 2583 ih ima žutu oznaku, a 6045, odnosno dvije trećine, ima zelenu oznaku koja označava da su zgrade uporabljive.

Što se tiče građana koji su u potresu izgubili svoj dom, gradonačelnik Milan Bandić je rekao kako Grad trenutno ima 44 slobodna gradska stana te da otprilike toliko ima i država. Što se tiče pravila dodjela gradskog stana, istaknuo je da će se među gotovo 600 građana koji su utočište pronašli u Studentskom domu Cvjetno naselje provesti anketa prema kojoj će se napraviti red prvenstva za dobivanje stana. Gledat će se broj članova, imovinsko stanje, ima li obitelj bolesne članove te je li urušeni stan građanima jedina nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:44