Po novim mjerama koje će stupiti na snagu, restorani će moći primati goste u zatvorenom dijelu, ali kafići ne.
- Mi smo stalno apelirali da se ne ponovi nepravda - primjerice za coffee to go. Smatramo da je uz bolju epidemiološku sliku dovoljno da se puste zatvoreni prostori kafića i restorana s razmakom između stolova, maskama, dezinfekcijom stolova, a ne da opet bude nepravedna odluka. Nadam se da će u idućim danima Stožer to ipak ispraviti, istaknuo je Zdravko Karna, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja za Dnevnik Nove TV.
Kafići, kako kaže Karna, čine 70 posto ugostiteljskih objekata. Radno vrijeme po novom će biti do 23 sata.
- Ako gledamo druge mediteranske zemlje, konkurentske, one su već otvorile zatvorene i otvorene prostore bez ograničenja o radnom vremenu. Nakon 15 mjeseci gubitaka, moramo početi razmišljati o gospodarskom oporavku i vratiti poslovanje, rekao je Karna i dodao kako je radno vrijeme do ponoći već trebalo biti uvedeno, a uskoro bi se trebalo maknuti i ograničenje o radnom vremenu.
S popuštanjem mjera vjerojatno će se smanjivati i poticaji za ugostitelje.
- Nama su iz Vlade cijelo vrijeme dali garanciju da se mjere neće ukidati dok god traju ograničenja u našem poslovanju. Svjesni smo da će se i dalje s krizom nastaviti, nećemo se brzo vratiti na staro. Bilo bi suludo da se ukinu mjere. Pad je prošle godine bio 40 posto u odnosu na 2019. Pomoć je potrebna dok se ne vratimo na staro, apelira Karna.
Istaknuo je kako sezona ne utječe na cijelu Hrvatsku jednako.
- Moramo znati da cijela Hrvatska nije sezona i turizam. Primjerice, kolegama u Slavoniji, Zagrebu i Istri sezona ne znači puno. Moramo gledati širu situaciju, istaknuo je Karna za Dnevnik Nove TV.
Prije pandemije su imali, pojašnjava Karna, 60.000 zaposlenih, kad je nedostajalo 15.000 ljudi koje su teško nalazili.
- Sad smo na 45.000 zaposlenih. Dosta ljudi je otišlo u druge sektore, s obzirom da nemaju nikakva prava u bankama, nemaju pravo na minus. Sad smo sigurno na 30.000 manjka do kojih ne možemo doći, izjavio je Karna.
Imaju veliku potrebu za sezonskim radnicima, ali, ističe Karna, nemaju ljude na birou na koje mogu računati. Na pitanje kad se očekuje normala, Karna prognozira da bi se to moglo ostvariti iduće godine.
- Ključno je da država spusti PDV na 13 posto. To bi bio zamah prema oporavku. Smatramo da je to ključno i čudi me da ta odluka još nije donesena, rekao je potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....