‘OVO JOŠ NISAM DOŽIVIO‘

Ugostitelj iz Dalmacije vapi: ‘Molim vas, trebam četvoricu! Svaka čast Nepalcima, ali ne mogu oni ovo raditi kod nas!‘

‘Eno, pogledajte tamo mrtvu krušnu peć. Nema tko ispeći pizzu‘ - požalio sam se ovih dana vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u širem gradskom središtu

Pizza majstor

 /Nikolina Vuković Stipaničev/cropix

Dok su mnogi među nama još uvijek uljuljkani u blagdanskom ozračju ili su se jednostavno prepustili siječanjskom bluesu, drugi, poput većine ugostitelja, hotelijera i ostalih djelatnika u turizmu, mozgaju o organizaciji posla u ljetnoj sezoni, piše Slobodna Dalmacija.

Oglasnici se polako pune ponudama za sezonski rad, pa tako i oni na splitskom području gdje se traže svi profili djelatnika - od konobara i kuhara do spremačica i sobarica, kao i osoblja za rad na jahtama poput hostesa. No, muku muče i vlasnici objekata čija su vrata otvorena cijelu godinu.

- Molim vas, ali molim vas, nađite mi četiri radnika, ali da nisu Nepalci. Ljudima svaka čast, ali ne mogu oni raditi ovaj posao kod nas... Eno, pogledajte tamo mrtvu krušnu peć. Nema tko ispeći pizzu - požalio sam se ovih dana vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u širem gradskom središtu.

Posao je pokrenuo još u 90-ima, preživio sve, ali ovako nešto još, kaže, doživio nije. Radnika ni za lijek...

U potrazi za radnom snagom su i u poznatoj splitskoj konobi "Hvaranin" u kojoj cjelogodišnji posao čeka kuhara/kuharicu. Traži se osoba s iskustvom u poznavanju tradicionalne dalmatinske gastronomije, a obećava "odlična plaća, 12 mjeseci i sjajno radno vrijeme”. Osmosatno, od 17-23, zimi fleksibilno u dogovoru s poslodavcem.

“Prijava i primanja tijekom cijele godine. Očekujemo odgovornost, brigu oko kuhinje i radnog mjesta, a nudimo posebno ugodno radno okruženje u konobi malog kapaciteta, bez stresa”, stoji, između ostalog, u oglasu.

U ponudi sezonskih poslova trenutno su aktualni oglasi poput onoga u kojemu se traže bookeri na splitskoj Rivi za sezonu 2024. ("zarada odlična, uvjet: komunikativnost, te da osoba govori najmanje tri strana jezika”), dok su, primjerice, u jednoj turističkoj agenciji u potrazi za više osoba za čišćenje apartmana (m/ž) na području Splita tijekom ljetne sezone 2024. Predviđa se kako će za njih biti posla od 1. svibnja do 31. listopada, te nudi radno vrijeme od 10 do14 sati uz jedan slobodan u tjednu i plaću od 1000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:38