FREEDOM HOUSE 2018.

UGLEDNA NEVLADINA ORGANIZACIJA: Hrvatska na 53. mjestu najslobodnijih zemalja svijeta, označena kao slobodna

 Jure Miskovic / HANZA MEDIA

Više od polovice čovječanstva živi u državama u kojima nema demokracije ili postoje značajna ograničenja ljudskih prava i građanskih sloboda. Jer svega 45 posto država u kojima živi 39 posto svjetskog stanovništva su potpuno demokratske, dok čak 37 posto čovječanstva još ne živi u demokraciji, glavni je zaključak u godišnjem izvješću za 2018., Freedom Housea, ugledne nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava (https://freedomhouse.org/ report/freedom-world/freedom- world-2018).

Republika Hrvatska spada u taj bolji dio svijeta i sa 86 od mogućih 100 bodova, označena je kao slobodna ("free"). Hrvatska je ove godine u ukupnom rezultatu pala sa 87 na 86 bodova, ali se na ljestvici popela sa 53. na 52. mjesto koje dijeli sa Sjedinjenim Američkim Državama i srednjoameričkom zemljom Belize među ukupno 209 zemalja svijeta. U političkim pravima Hrvatska je dobila maksimalnu ocjenu (1/7 gdje je 1 maksimum), a u građanskim slobodama 2/7 gdje jedan znači slobodno, a 7 neslobodno. Na indeksu slobode Hrvatska je ocijenjena sa 1,5 i na kraju rezultat je 86 od ukupno 100 mogućih bodova i pripadnost gornjoj skupini "slobodnih zemalja". Potpuni izvještaj za Hrvatsku zasad još nije objavljen.

Za usporedbu - iza Hrvatske su Grčka, Bugarska, Poljska, Mađarska, Rumunjska i Srbija, koje su još uvijek u skupini "slobodnih" zemalja, a djelomično slobodne zemlje na Balkanu su Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija i Albanija.

Kada su u pitanju demokracija i sloboda, 2017. će ostati zapamćena kao godina ozbiljnog pada, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, koje su se stropoštale otkako je prije godinu dana predsjednik postao Donald Trump. Problemi su se pojavili i u Europi, posebno u Mađarskoj i Turskoj, gdje Viktor Orban i Tajip Erdogan pokušavaju preuzeti svu vlast, a rast protudemokratske desnice očit je u Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj i Austriji. Sve to je još uvijek ništa - drže u Freedom Houseu - u usporedbi s autokratskim supersilama poput Rusije i Kine, koje ne samo da ugnjetavaju vlastite građane nego sve više u inozemstvu šire vlastitu malignu politiku i utjecaj.

Kao problem na Zapadnom Balkanu izrijekom je navedena Srbija, u kojoj predsjednik Aleksandar Vučić stoji iza sumnjivog financiranja svoje stranke, političkog utjecaja na pravosuđe i pritisaka na nezavisne medije.

Kada se sve zbroji, najgore države svijeta su Sirija, Južni Sudan, Eritreja, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Ekvatorijalna Gvineja, Saudijska Arabija, Somalija, Uzbekistan i Sudan.

Na vrhu s maksimalnih 100 bodova su skandinavske zemlje Finska, Norveška i Švedska. Četvrto mjesto pripalo je Kanadi sa 99 bodova, slijede Australija, Luksemburg, Novi Zeland, Urugvaj, Danska, Portugal i San Marino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:19