VELIKI TJEDAN

UGLEDNA LIJEČNICA I VJERNICA 'Nemojte pozivati vjernike na mise jer nitko ne zna tko može širiti koronu'

“Promislite je li izlaganje sebe susretu s drugima  zapravo grijeh protiv pete Božje zapovijedi, ne ubij”
Josip Bozanić
 Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvatski biskupi ovih dana objavljuju uskrsne poruke, čiji je sadržaj sublimiran u ovotjednom nastupu glasnogovornika HBK, Zvonimira Ancića, kako i dalje treba poštivati biskupske odredbe o sprečavanju širenja zaraze koronavirusom, rekavši da je “to jedna od njihovih najtežih odluka, proizašla prije svega iz osjećaja odgovornosti za život vjernika i svih građana”.

Crkva se, međutim, suočava s otporom, kako vjernika tako i svećenika, koji smatraju da se trebala omogućiti prisutnost javnosti na misama.

Najpoznatiji je slučaj don Josipa Delaša iz Sirobuje, koji je pozvao vjernike na misu pa vrijeđao policiju, ali iste stavove zastupa Mladen Parlov, dekan splitskog Katoličko-bogoslovnog fakulteta, kao i brojni katolički laici, koji su izuzetno aktivni na društvenim mrežama. Za sve njih odluka o misama bez vjernika predstavlja izdaju katoličke vjere.

Opasnost

Ali, sada im se javno suprotstavila jedna aktivna vjernica i zdravstvena djelatnica.

“U zadnjih nekoliko dana su se pojavili medijski napisi o svećeniku koji poziva vjernike nas svetu misu. Ja apeliram na svakoga od vas koji žele slaviti svetu misu s pukom da to ne činite, nego da se pridržavate jasnih uputa državnih i crkvenih vlasti”, objavila je na portalu Bitno.net Marija Delaš, predsjednica Hrvatskog društva za fizioterapiju u palijativnoj skrbi i članica nekoliko katoličkih udruga, u pismu koje je uputila svećenicima o opasnostima prenošenja zaraze koronavirusom te objašnjenjem zašto je iznimno opasno slaviti mise s pukom.

“Riječ je o neprijatelju koji je nevidljiv i čije se djelovanje manifestira tek nakon nekog vremena. Sljedeća tri do četiri tjedna trebamo imati na umu da postoje ljudi koji u sebi imaju virus (iako ne pokazuju nikakve simptome) i da su oni potencijalno zaraženi; ne zato što želimo poniziti svoju braću i sestre, nego zato da zaštitimo sve one koje ćemo susretati u budućnosti.

Peta zapovijed

Nadalje, slobodna sam vas pozvati da promislite o tome je li izlaganje sebe susretu s drugima (NE MOŽEMO ZNATI jeste li NOSITELJ upravo VI) zapravo grijeh protiv pete Božje zapovijedi?” poručila je Marija Delaš. Za one koji ne znaju ili su zaboravili, peta Božja zapovijed glasi: Ne ubij.

Marija Delaš završava porukom svećenicima da pouče vjernike kako trebaju poštovati #ostanidoma i izbjegavati fizički kontakt.

Vodič za crkvene obrede preko interneta i TV-a

Crkva se preselila na YouTube, Facebook i televiziju. Upravo na tim platformama vjernici će moći pratiti prijenose obreda Muke Gospodnje, vazmenog bdjenja i uskrsnih misa.

Jutarnji donosi kratak vodič po pojedinim biskupijama.

VELIKI PETAK

Križni put

- u 21 sat na HTV-u 1 počinje prijenos križnog puta u Vatikanu

Obred Muke Gospodnje

- u 15 sati iz katedrale Sv. Dujma u Splitu prenosit će se na TV-u Jadran, Laudato TV-u i YouTube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije; iz varaždinske katedrale prijenos je na VTV-u ili s portala Varaždinske biskupije

- u 17 sati počinje prijenos iz šibenske katedrale na Facebook profilu Šibenske biskupije

- u 18 sati kardinal Josip Bozanić vodit će obred iz crkve u Sopotu, a prijenos je na HTV-u 3

- u 18 sati prijenos iz đakovačke katedrale bit će na Slavonskoj tv, obred iz gospićke katedrale može se pratiti na Facebook stranici Gospićke biskupije, iz požeške katedrale na YouTube kanalu te biskupije, kao i obred iz Sv. Stošije u Zadru koji će se prenositi na YouTube kanalu te nadbiskupije

- u 19 sati iz dubrovačke katedrale obred će se prenositi na internetskoj stranici Biskupije

VELIKA SUBOTA

- u 18 sati kardinal Josip Bozanić misu će slaviti u zagrebačkom Sopotu, a prijenos je na HTV-u 3

- u 19 sati na nadbiskupijskom YouTube kanalu je prijenos iz Sv. Stošije u Zadru

- u 20 sati na Facebooku će prenositi misu Šibenska biskupija, dok će se mise iz Gospića, Krka, Požege i Dubrovnika prenositi na njihovim YouTube kanalima

- u 20.30 sati je prijenos iz Đakova na Slavonskoj televiziji

- u 22 sata je prijenos mise iz Vraždina na internetskim stranicama Varaždinske biskupije

- u 22.30 sati iz katedrale Sv. Dujma prenosit će se na Laudato TV-u i na YouTube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije

USKRS

- u 9 sati su mise iz katedrale Sv. Dujma i varaždinske katedrale

- u 10 sati kardinal Josip Bozanić služi misu u Sopotu a prijenos je na HTV-u 1. U isto vrijeme su mise iz hvarske i gospićke katedrale koje se može pratiti na Facebooku, a iz Krka i Dubrovnika na internetskim stranicama tih biskupija

- Blagoslov Svetog Oca “Urbi et orbi” u 11.55 sati, HTV 1 (T. Mamić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:30