NEOBIČAN RITAM RADA

Udruge u šoku: Zakon o udomiteljima napravljen prije nego što je osnovana radna grupa!

Naknada i opskrbnina za udomitelje nije se mijenjala posljednjih 14 godina, unatoč rastu troškova života
Josip Aladrović
 Goran Mehkek/Cropix

Iako je ministar rada i socijalne politike Josip Aladrović uputio konture novog Zakona o udomiteljstvu u javnu raspravu, udruge udomitelja su uvjerene da do početka sljedeće, 2022. godine od novog Zakona neće biti ništa.

- Pa još nije sastavljena ni radna skupina - kažu Dubravka Čordašev iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece i Katarina Bojšić iz Saveza udruga udomitelja.

Stana Vereš iz varaždinske Udruge udomitelja Zipka dodaje da je radna skupina, nažalost, ionako "tek formalnost". - Bila sam u onoj iz 2007. godine. Kad je Zakon donesen, u njemu je bilo stvari o kojima uopće nismo razgovarali, a nije bilo puno toga što smo predlagali - kaže.

Iako su troškovi života kroz 14 godina narasli i životni se vijek produljio, naknada i opskrbnina za udomitelje ostale su iste. Tako profesionalni udomitelji, kojih u Hrvatskoj ima ukupno 35, primaju 2500 kuna naknade mjesečno, ali moraju udomljavati najmanje troje djece.

Tradicionalni udomitelji, koji čine više od 90 posto udomitelja, nemaju minimalni limit, oni po djetetu za svoj rad dobivaju 830 kuna, ali ne mogu udomiti više od troje djece. Zbrojeno, iznos je isti, no profesionalni udomitelji imaju plaćene doprinose.

- I opet nemaju prava iz radnog odnosa, pa ne mogu, recimo, dignuti kredit. Udomitelja nema ni u klasifikaciji zanimanja - kaže Katarina Bojšić.

- Dijete ima i 100 kuna džeparca. Koliko je to dnevno za srednjoškolca, da si u školi kupi pecivo ili sendvič? Ispod 200 kuna džeparac ne bi smio biti - smatra Katarina Bojšić, udomiteljica sa 37 godina staža. Uskoro ostaje bez licence jer je prešla 65. godinu života.

- Voziti bez dodatnih pitanja mogu do 70, udomljavati ne mogu. Barem stariju djecu i odrasle osobe. Pa neka uvedu svake godine obvezu liječničke procjene o psihofizičkim sposobnostima.

Zar su bolji uvjeti biti u obiteljima sa sedmero korisnika ili da se pomakne dobna granica? Ne bi je ni trebalo biti - uvjerena je. Stana Vereš iz Udruge udomitelja Zipka rekla nam je za covid-dodatak, koji su udomitelji tražili od ministra Aladrovića.

Nekoliko su mu puta o tome govorili, na kraju poslali i službeni dopis. Odgovor do danas nisu dobili. Stana Vereš ga je kao umirovljenica dobila. Ona nije udomitelj, nego je po odlasku u mirovinu iz sustava socijalne skrbi odlučila pomoći kao tajnica Udruge. - Udomitelji su se naradili u vrijeme online-nastave.

Nemaju adekvatnu opremu, pisače, nisu sva djeca imala laptope. Ako 14 godina nije za djecu povećana opskrbnina, kao znak dobre volje i dokaz da ih cijene, trebali bi im dati taj dodatak - poručuje.

Ministarstvo: Udruge će biti pozvane za zajednički stol

'Najavljene izmjene i dopune Zakona o udomiteljstvu dio su Akcijskog plana za unapređenje sustava socijalne skrbi. Kao što smo već najavljivali, Udruge će biti pozvane za zajednički stol kako bi donijeli kvalitetne i dugoročno održive Izmjene Zakona o udomiteljstvu, koje će osigurati bolje uvjete za udomitelje.

U javno savjetovanje nije puštena Izmjena zakona, već procjena učinka propisa, koja je dio standradnih zakonodavnih aktivnosti.

Radna skupina za Izmjenu zakona je osnovana, čiji su članovi i predstavnici udruga, te će uskoro održati prvi sastanak. Cilj radne skupine je uočiti nedostatke trenutnog sustava i ponuditi rješenja.

Naši ciljevi su bolji uvjeti za udomitelje kroz fleksibilizaciju uvjeta za profesionalno udomiteljstvo i značajno povećanje naknada, te pružanje bolje skrbi za djecu izvan institucija sustava', izvijestili su iz ministarstva rada i socijalne politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:24