DEFINICIJA BRAKA

UDRUGE SRUŠILE KLJUČNI ARGUMENT 'Ustavni sud laže, naš zahtjev imaju od početka 2012.!'

Sud je zbog svega ujutro povukao obrazloženje odluke o referendumu, a onda popodne objavio novo priopćenje

Ustavni sud danas ujutro povukao je obrazloženje odluke o održavanju referenduma vezanog za ugradnju definicije braka kao zajednice muškarca i žene u Ustav, jer je ustanovio da je jedan od ključnih argumenata za takvu odluku notorna neistina.

Popodne je objavio novo priopćenje u kojem je fizički izbrisao ili izmijenio sporne odlomke ne mijenjajući odluku, iako je taj argument ostao bez glavne podloge.

Naime, suci su u prvom priopćenju obrazložili da referendumsko pitanje o definiciji braka ne mogu proglasiti protuustavnim jer bi u tom slučaju protuustavnim proglasili i Obiteljski zakon koji na jednak način definira brak kao zajednicu muškarca i žene, čiju pak ustavnost “nikada nitko nije doveo u pitanje”.

Međutim, očigledno je da su propustili odraditi osnovni posao i provjeriti je li to točno: udruge Kontra i Iskorak su im, naime, početkom 2012. godine u javnoj akciji podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti i te odredbe Obiteljskog zakona.

Ustavni su suci, prema službenoj izjavi iz Ustavnog suda, to tek danas “uočili”. Sa svoje web stranice povukli su priopćenje te “radili na ispravku”.

- Odluka Ustavnog suda se neće mijenjati, nema razloga da se mijenja, ali će priopćenje biti izmijenjeno - rekli su nam tijekom “rada na izmjenama” u uredu glavnog tajnika Ustavnog suda dr. Teodora Antića.

Stručnjaci i predstavnici udruge Kontra smatraju nonšalantnost sudaca i njihovu nepripremljenost sramotnom blamažom. Naime, udruga Kontra je 17. siječnja prošle godine predala prijedlog ocjene ustavnosti - i to u javnoj akciji pod nazivom “Svi su pred zakonom jednaki”, tijekom koje su predstavnici pred Ustavnim sudom puštali raznobojne balone s ispisanim pravima koja su nedostupna istospolnim parovima, a što su prenijeli brojni mediji.

Unatoč tome, Ustavni sud na čak dva mjesta u svojem je priopćenju naglasio da “nikada nije primio nijedan zahtjev”, pa je stoga zaključio kako i zbog toga nema uporišta da kroz ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ocjenjuje usklađenost Obiteljskog zakona s Ustavom. U novom priopćenju taj je odlomak na jednom mjestu izbačen, a na drugom je mjestu istaknuto da su ipak zaprimili “jedan prijedlog”.

Našu akciju “Naprijed” možete pratiti na https://www.facebook.com/Naprijed

Svoje komentare i iskustva i dalje nam možete slati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ustavni sud se ispričao LGBT udrugama

Ustavni sud danas je ispravio sadržaj jučerašnjeg priopćenja i ispričao se udrugama.

U pismu isprike udrugama, podnositeljima prijedloga za ocjenu suglasnosti s Ustavnom Obiteljskog zakona, iz Ustavnog suda su naveli kako su uočili određene propuste u tekstu nakon što su na svojoj internetskoj stranici objavili priopćenje o narodnom ustavotvornom referendumu o definiciji braka. "Duboko i iskreno se ispričavamo zbog propusta do kojih je došlo zbog tehničke pogreške, što ne otklanja odgovornost Ustavnog suda. Nakon što bude ispravljen, tekst priopćenja bit će dostupan na internetskoj stranici Ustavnog suda www.usud.hr, a bit će objavljen i u Narodnim novinama", stoji u pismu Ustavnog suda koje je uputio glavni tajnik Teodor Antić.

Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra, potvrdila je da su zaprimili pismo isprike te ocijenila kako takav propust ukazuje na "traljavost, pogrešan pristup i nedovoljno ozbiljno shvaćanje problema" od strane Ustavnog suda, ali i svih drugih državnih institucija.

"To je pokazao i Hrvatski sabor jer se nije očitovao o meritumu i to pitanje proslijedio Ustavnom sudu, a i Ustavni sud što nije spriječio referendum i zaštitio ustavne vrednote, ravnopravnost i poštivanje ljudskih prava te svoju odluku bazirao na netočnim informacijama", kazala je Juras. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 10:29