UPUTILI KRITIKU VLADI

Udruga Sjena najavila prosvjed: ‘Po tko zna koji put žrtve smo manipulacija od strane vladajućih političara‘

Sjena ocjenjuje da unatoč svim naporima u Vladi i resornim ministarstvima ne nalazi partnera koji bi uvidio ozbiljnost situacije

Arhivska fotografija

 Dragan Matic/CROPIX

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena uputila je otvoreno pismo javnosti u kojem kaže da Vlada nije uvrstila u proračun za 2023. godinu novce za najranjivije skupine u društvu te je najavila prosvjed pred nadležnim institucijama.

Udruga Sjena precizirala je da je uputila javnosti otvoreno pismo jer Vlada RH u Nacrtu prijedloga državnog proračuna za 2023. godinu nije predvidjela novac za, kako ističu, ostvarenje ključnih obećanja danih najranjivijim skupinama društva - djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima te osobama s invaliditetom.

‘‘Tijekom 2022. godine u više navrata najavljivalo se konačno predstavljanje i donošenje Zakona o osobnim asistentima te Zakona o inkluzivnom dodatku, koji se već dugi niz godina priprema, ali nikako da ugleda svjetlo dana, pa se tako to neće dogoditi ni ove godine‘‘, ocijenila je u ponedjeljak udruga.

Sjena ističe da je povećanje naknade roditeljima na njezi djeteta s težim smetnjama u razvoju s 2328 na 4000 kuna obećao i premijer Andrej Plenković, ali dodaje kako je došlo do propusta te da je velik dio roditelja djece s teškoćama izostavljen I diskriminiran.

Udruga je podsjetila da je još ranije u javnosti kritizirala novi Zakon o socijalnoj skrbi za koji Sjena smatra kako nije riješio krucijalne probleme obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom niti da postoje realne naznake da bi se to moglo dogoditi u skorije vrijeme.

‘‘Sve gore navedeno upućuje na činjenicu kako smo po tko zna koji put žrtve manipulacija i zavlačenja od strane vladajućih političara i politika. Ovakav tretman prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u prijedlogu proračuna jasno navodi na zaključak kako su najugroženije skupine ovoga društva i dalje prepuštene same sebi‘‘, stoji u priopćenju udruge.

Sjena ocjenjuje da unatoč svim naporima u Vladi i resornim ministarstvima ne nalazi partnera koji bi uvidio važnost i ozbiljnost situacije.

‘‘Cijele obitelji u kojima žive djeca s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom - već su odavno na egzistencijalnom rubu i gurnute u ekstremno siromaštvo odlukama vladajućih političara i njihovim politikama. U ovim teškim vremenima s još gorim prognozama, dok nam i djeca i roditelji umiru bez adekvatne zaštite i podrške države i društva, ne ostavlja nam se drugi izbor nego posegnuti za ustavnim, konvencijskim i zakonskim pravom na prosvjed‘‘, poručila je udruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 20:59