REVITALIZACIJA RH

UDRUGA 'OBITELJI TRI PLUS' O MJERAMA MINISTARSTVA 'Demografske mjere su dobre, ali nedostatne, treba uključiti i obitelji s troje ili više djece'

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji Tri plus) u subotu je poduprla mjere Ministarstva za demografiju u okviru Nacionalne demografske strategije revitalizacije Republike Hrvatske, no ocijenila je da su nedostatne i da je vrijeme da se u izradu strategije uključe i obitelji s troje ili više djece.

"U kreiranju mjera trebali bi sudjelovati i oni koji izravno doprinose prirodnom prirastu Republike Hrvatske", priopćili su iz Obitelji Tri plus i istaknuli kako su mnoge najavljene mjere dobrodošle poput povećanja naknada za drugih šest mjeseci korištenja roditeljskog dopusta ili uvođenje dopusta za očeve, ali da demografskom problemu Hrvatske treba pristupiti sustavnije.

"Jednokratne ili jednogodišnje naknade neće doprinijeti povećanju broja djece, već će to učiniti samo sigurnost i svijest pojedinca da država prati i pomaže obiteljima na svim razinama. Tu prije svega mislimo na korjenitu promjenu porezne politike u korist obitelji s troje ili više djece, ali i na razne subvencije koje su potrebne obiteljima s više djece, poput subvencija pri kupnji adekvatnog automobila, stipendiranja učenika i studenata iz brojnih obitelji i slično", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik udruge Ivan Malbašić.

Iz Obitelji Tri plus smatraju da bi jedna od važnijih mjera trebala biti delimitacija pronatalitetnog dodatka od 500 kuna za treće i četvrto dijete. Ta je mjera sada vezana uz imovinski cenzus pa se, kako kažu, zapravo niti ne može nazvati pronatalitetnom, već socijalnom jer sva rođena djeca nemaju jednak status.

Smatraju i da je u cijeloj Hrvatskoj neophodno omogućiti roditeljima s troje ili više djece status roditelja odgojitelja, prema modelu koji provodi Grad Zagreb.

Također podsjećaju da prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj živi 112.830 obitelji s troje ili više djece, dok 319.658 obitelji ima dvoje djece, a njih 435.192 samo jedno dijete.

Udruga Obitelji Tri plus je neovisna, neprofitna, nevladina, nekonfesionalna i nestranačka organizacija civilnog društva, a nastala je na inicijativu roditelja iz velikih obitelji. Najveću je pozornost Udruga privukla Obiteljskom karticom s popustima i posebnim pogodnostima za 3plus obitelji koji njihovu svakodnevicu s brojnim financijskim i logističkim izazovima čine jednostavnijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:29