NASTAVAK POLEMIKE O ZA DOM SPREMNI

UDRUGA HRVATSKIH SUDACA 'Do boljitka će doći kada političari kažu da je za jačanje vladavine prava odgovorna i zakonodavna vlast, a ne samo sudbena'

Marko Perković Thompson
 Robert Fajt / CROPIX

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) u ponedjeljak je reagirala na kritike priopćenja kojim su 5. lipnja odgovorili na kritike koje su upućene na račun sudaca Visokog prekršajnog suda koji su, pak, ustvrdili da je pjevaču Marku Perkoviću Thomsponu dozvoljeno izvikivanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

- Biti političar i govoriti stvari kojima se ugađa svojoj izbornoj bazi i dijelu javnosti pravo je političara. Do pomaka i boljitka doći će tek kada razni političari jasno kažu da za jačanje vladavine prava nije odgovorna samo sudbena vlast, nego i zakonodavna i izvršna vlast te da zakone donosi zakonodavna vlast, a sud ih samo primjenjuje. S lošim, nejasnim ili nepostojećim zakonom se ne može štititi vladavina prava, rekli su iz Udruge hrvatskih sudaca.

- UHS ponovno podsjeća na dva stavka članka 40. Zakona o sudovima: Članak 40. (1) Sjednica odjela ili sudaca saziva se i kad se utvrdi da o pitanjima primjene zakona postoje razlike u shvaćanjima između pojedinih odjela, vijeća ili sudaca ili kad u jednom odjelu vijeće ili sudac odstupi od ranije prihvaćenog pravnog shvaćanja. (2) Pravno shvaćanje prihvaćeno na sjednici svih sudaca odnosno sudskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske i sjednici odjela Županijskog suda obvezno je za sva drugostupanjska vijeća ili suce pojedince tog odjela, odnosno suda.

Podsjećamo, velika većina sudaca Visokog prekršajnog suda na općoj je sjednici 3. lipnja odlučila da poklič "Za dom spremni" na početku Thompsonove pjesme "Bojna Čavoglave" nije prekršaj protiv javnog reda i mira kada je izvodi autor pjesme u njezinom izvornom obliku.

Na tu su odluku reagirala tri profesora Pravnog fakulteta - Alan Uzelac, Zlata Đurđević i Đorđe Gardašević - koji su ustvrdili da takva odluka "ništavna". "Visoki prekršajni sud prema zakonu uopće nema pravo na sjednici svih sudaca odlučivati o konkretnom sudskom predmetu pa ni o predmetu Marka Perkovića Thompsona", rekao je za Jutarnji list Alan Uzelac.

UHS je potom priopćenjem reagirao na kritike koje su mu uputili spomenuti profesori, ali i druge osobe u nekim drugim medijskim istupima. "Izjave pojedinih pravnika, uključujući i profesore pravnih znanosti te profesora „opće prakse“ pokazuju da prije davanja izjava nisu pročitali priopćenje Visokog prekršajnog suda od 4. lipnja 2020. Neke od izjava pokazuju da niti ne poznaju odredbe Zakona o sudovima, osobito članka 38. do 40. toga zakona", stoji u priopćenju. "Političare, uključujući one medicinskih i biomedicinskih znanosti, pozivamo da prije davanja izjava, ako žele da zvuče stručno i vjerodostojno, pitaju nekoga tko se razumije u pravnu problematiku koju je razmatrao Visoki prekršajni sud."

O odluci sa sjednice svih sudaca Visokog prekršajnog suda u subotu se očitovao i Ustavni sud. "U odnosu na pozdrav ‘Za dom, spremni’, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske i da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske", stoji u priopćenju objavljenom na službenim stranicama Ustavnog suda koje potpisuje predsjednik toga suda Miroslav Šeparović.

Profesori Uzelac, Đurđević i Gardašević u nedjelju su reagirali na priopćenje UHS-a u kojem je ta udruga odgovorila na prvotne kritike odluke sudaca Visokog prekršajnog suda te konstatirali da ta udruga "uvredljivim i difamatornim jezikom pokušavaju utišati javnu kritiku sudskih odluka".

Ustavni sudac Goran Selanec u nedjelju je na Facebooku u objavi konstatirao da je "svako tijelo državne vlasti podložno kritici građana, pa i onoj oštroj ili nepristojnoj".

"Na kritiku građana dužno je reagirat s poštovanjem prema onima čijem dobru služe kao vlast i argumentirano. To se posebno odnosi na ona tijela državne vlasti koja uživaju ustavni privilegiji nezavisnosti od političkog utjecaja kojem su podložne ostale dvije grane državne vlasti", napisao je između ostaloga Selanec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:39