KAMATA NA ŠVICARAC

UDRUGA FRANAK 'Ako doista nema nikakvih sankcija za banke, odluka Vrhovnog suda je katastrofalna!'

Udruge Franak i Potrošač podigle su kolektivnu tužbu protiv banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope
 CROPIX

Vrhovni sud odbacio je revizije Udruge Franak i Potrošača te banaka na pravomoćnu presudu Visokog trgovačkog suda. No, dužnicima u švicarskim francima se priznaje da je jednostrano promjenjiva kamatna stopa nezakonita.

- Da, potvrđena je drugostupanjska presuda - potvrdio nam je Ivan Kontrec iz udruge Franak.

Kako bi dužnici ostvarili povrat sredstava moraju podnijeti privatne tužbe na općinskim sudovima. Valutna klauzula pak, za Vrhovni sud, nije sporna.

Glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović potvrdila je Hini da je Građanski odjel pred kraj radnog vremena u srijedu donio pravomoćnu presudu. No, o njenom sadržaju, kako je kazala, ne može govoriti dok je niži sud ne proslijedi svim strankama u postupku.

Podsjetimo, udruge Franak i Potrošač podigle su kolektivnu tužbu protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope. Tužbom, koja se temelji na Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača, traži se ukidanje valutne klauzule u 'švicarcima' i dozvoljavanje valutne klauzule samo u eurima, za koje HNB ima mehanizam kontrole, te zabrana jednostrane promjene kamatne stope.

Kolektivna tužba podignuta je protiv Privredne banke Zagreb, Zagrebačke banke, Erste & Steiermärkische banke, Raiffeisen banke, Hypo Alpe Adria banke, OTP-a, Splitske banke i Volksbanke (koju je kasnije preuzela Sberbanka), a presuda se odnosi na sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su uzeti u tim bankama.

Visoki trgovački sud prihvatio je u srpnju prošle godine dio presude suca Radovana Dobronića koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope, za sve tužene banke osim za Sberbanku, a dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF je preinačen i odbijen za sve tužene banke.

Godinu ranije sudac zagrebačkog Trgovčkog suda Dobronić presudio je u korist udruge Potrošač, koja je osam banaka (Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria bank, OTP, Splitska i Sberbanka) tužila zbog kredita u švicarskim francima, odnosno valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

Obrazlažući presudu Dobronić je tada ocijenio da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.

U Hrvatskoj ima preko 100.000 korisnika kredita vezanih za 'švicarce', od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto, tvrde u udruzi.

- Nemam apsolutno nikakvu informaciju o tome, meni je samo drago da je to konačno presječeno. Jer ta presuda je visjela dugo, očekivala se. Ja stvarno ne znam što je, znat ću kad i vi, idemo vidjeti što se dogodilo. Tu, ako je priča završila, a mora završiti, mogu se početi graditi neki novi odnosi, izjavio je za Novu TV ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Cijelu presudu možete pročitati ovdje.

Udruga Franak nezadovoljna: 'Nema sankcija za banke, to je katastrofa za dužnike'

U udruzi Franak ipak nisu zadovoljni odlukom suda, rekla je u Dnevniku 3 HRT-a Katarina Lucić, voditeljica Udruge. Ističu da je građanima veliki problem pojedinačno tužiti banke. Savjetovat će se sa savezom Potrošač i idućeg tjedna obavijestiti o daljnjim koracima.

- Nismo zadovoljni odlukom Vrhovnog suda ukoliko je informacija koju imamo još uvijek neslužbeno zaista točna. Pravomoćno je utvrđeno nezakonito poslovanje banaka, a sankcija za banke ni dan danas još uvijek nema.

To je katastrofa za sve dužnike koji će godinama morati tražiti svoja prava na sudovima i usprkos teškoj financijskoj situaciji morati će stvoriti novce za privatne službe. Tako da ne, nismo zadovoljni", kazala je Lucić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 22:55