MIROVINSKA REFORMA

Udovicama uz njihovu dati i pola suprugove mirovine

Mirovinskom sustavu nikakva reforma ne može pomoći dok je omjer umirovljenika i radnika 1:1,25

ZAGREB - Svi radnici moraju u mirovinu po istom zakonu, a ako nekome, zbog zahtjevnosti posla koji je obavljao, država želi dati dodatak, taj se dodatak ne smije isplaćivati iz blagajne Zavoda za mirovinsko osiguranje nego isključivo iz državnog proračuna.

To je glavna premisa svih zahtjeva koje je Vladi postavilo Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, a hoće li prijedlog biti prihvaćen, znat će se u ponedjeljak.

- Mirovina mora biti odraz uplata doprinosa i ničega više. Danas imamo 14 različitih zakona prema kojima se radi izračun nečijih mirovina. To je neprihvatljivo jer je svugdje u svijetu mirovina u direktnoj vezi s radnim stažem i uplatama doprinosa - kaže predsjednik Matice umirovljenika Josip Vincek.

Europska iskustva

Prijedlog je vrlo sličan onome predsjednika Ive Josipovića koji također predlaže da se sve povlaštene mirovine ubuduće isplaćuju iz proračuna, a ne iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

O tome bi, smatraju umirovljenici, trebala raspraviti radna skupina za izradu mirovinske reforme, čije je osnivanje također jedan od zahtjeva umirovljenika. Za korjenitu reformu puno je razloga: sustav je dugoročno neodrživ jer svake godine za isplatu mirovina nedostaje oko 16 milijardi kuna, a svaki drugi umirovljenik živi na granici siromaštva.

- Moramo konačno početi raditi na mirovinskoj reformi, ali sve dok je omjer umirovljenika i radnika 1: 1,25, nikakva reforma ne može pomoći jer teško da se uopće može primijeniti. Plan je da reforma zaživi 2012. godine - pojašnjava Vincek.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 22:27