VLADINA PONUDA

Učiteljima novi rast plaća od 11 posto, socijala nije zadovoljna jednim rješenjem...

Predstavnici triju sindikata obrazovanja i Ministarstva znanosti i obrazovanja održali su danas prvi radni sastanak

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske

 Damir Krajač/Cropix

Vlada se odlučila za strategiju odvojenih prikaza novih uredbi o koeficijentima za javne službe, što znači da svaki sindikat u različito vrijeme dobiva informacije o Vladinoj viziji novih koeficijenata, za sektor koji predstavlja, ne znajući pritom omjere koeficijenata u ostalim službama. Konačna vizura novih koeficijenata, time i iznosi plaća u 2024., trebali bi biti poznati najkasnije u prvom tjednu siječnja. To znači da je pred predstavnicima Vlade i sindikata još ponešto sastanaka i pregovora.

Predstavnici triju sindikata obrazovanja i Ministarstva znanosti i obrazovanja održali su u četvrtak prvi radni sastanak o novim koeficijentima za zaposlenike u sustavu. Uredbe su, podsjetimo, ključni dio prošlog tjedna donesenog Zakona o plaćama.

Sindikati zasad nisu zadovoljni određenim rješenjima, a isto potvrđuju i u Sindikatu zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi koji je sa ‘svojim‘ ministarstvom dosad odradio dva kruga savjetovanja, a slijeći očekuju idući tjedan.

Prema riječima Nade Lovrić, predsjednice Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, planirani koeficijent zaposlenih na radnom mjestu nastavnika/učitelja bio bi 1.93, odnosno rast dosadašnjih plaća od 11,11 posto.

Ono što je prouzročilo najviše prijepora sindikalne strane i predstavnika MZO-a je izjednačavanje koeficijenta učitelja s VSS i učitelja prvostupnika (VŠS). Naime, 2018. godine u mandatu ministrice Blaženke Divjak Zakonom o odgoju i obrazovanju otvorila se mogućnost koja prije nije postojala, a to je da se kandidati prvostupnici/VŠS koji su do tada smatrani "nestručnima", sada u nedostatku stručnog kadra zapošljavaju na neodređeno ali s nešto nižim koeficijentom.

- Prijedlog MZO-a o izjednačavanju koeficijenta ove dvije kategorije učitelja nije dobro prihvaćen sa sindikalne strane jer ocjenjujemo da na ovaj način više nitko neće imati ni potrebe završavati diplomski studij jer je plaća ista i sa diplomom prvostupnika, kaže Lovrić, u čijem su sindikatu dodatno razočarani jer ministarstvo ne prepoznaje povećan opseg poslova voditelja učeničkih domova pri školama, ali ni voditelja kuhinja u učeničkim domovima.

- U svakom slučaju, u tijeku je razmijena argumentacija, a o konačnim koeficijentima još će biti razgovora, kaže Lovrić.

Jadranka Dimić, predsjednica Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi kaže da su zadovoljni suradnjom, ali ne i koeficijentima za nositelje djelatnosti, stručne radnike 1. vrste, kao i koeficijentima za zdravstvene radnike. Stručni radnik prve vrste, kao nositelj djelatnosti sa predloženim koeficijentom 2.10, je nekorektan i nedopustivo nizak za razinu odgovornosti i za rad sa populacijom korisnika koja zahtijeva posebna znanja i vještine, kaže Dimić.

Riječ je, objašnjava, o licenciranim zvanjima koja zahtijevaju kontinuirano usavršavanje kako bi se uopće moglo nastaviti raditi u svom zvanju.

- Socijalni radnici u Zavodu u djelokruga svog rada imaju 150 javnih ovlasti. Ovakvo interdisciplinarno zvanje traži poseban respekt i valorizaciju u koeficijentu, kaže i dodaje kako je riječ o stručnjacima koji rade preko svih normativa - najčešće se normativ prekoračuje u dvostrukom iznosu, snose odgovornost za život i zdravlje korisnika, rade sa rizičnim skupinama i potencijalno opasnim korisnicima i nažalost, nema ih na Zavodu za zapošljavanje u više županija.

- Smatramo da i koeficijent za zdravstvenog radnika treba uvećati za barem 30 posto. Napominjemo da se radi o najdeficitarnijim zvanjima u sustavu socijalne skrbi i da je usluga u domovima socijalne skrbi ispod svakog minimuma zbog izrazitog manjka medicinskih sestara, kaže Dimić.

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi uspio je dogovoriti samo koeficijent za njegovatelje, asistente i gerontodomaćice 1.33, što je povećanje za 20 posto. Riječ je o zvanjima sa završenom osnovnom školom.

U tom sindikatu očekuju da se za njihove zahtjeve zauzme resorni ministar.

– Očekujemo da se zauzme za zaposlenike svog sustava koji je pogrešnom dosadašnjom politikom plaća devastiran i neodrživ, upozoravaju u Sindikatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:07