KORONA NASTAVA

Učitelji prosvjedom žele upozoriti na ključne probleme: ‘Lakše do cjepiva nego do domara‘

Četiri mjeseca nije uspostavljen dijalog s Ministarstvom znanosti i obrazovanja oko rješavanja ključnih problema prosvjetara
Jedan od transparenata
 Jutarnji List

Nakon što četiri mjeseca nisu uspjeli uspostaviti dijalog s Ministarstvom znanosti i obrazovanja oko rješavanja ključnih problema prosvjetara za vrijeme odvijanja nastave u korona uvjetima, u Školskom sindikatu Preporod odlučili su prosvjedom upozoriti na četiri ključna problema.

- Korona nastava će očito potrajati i ako želimo da nam sustav obrazovanja funkcionira moramo početi rješavati probleme. Prvi od njih je obveza nametnuta učiteljima i nastavnicima da osim nastave u školi moraju raditi i online nastavu s učenicima koji su u samoizolaciji. Ta obveza ne proizlazi ni iz jednog propisa. Štoviše, kad u školama tražimo da se takav nalog pismeno zatraži, ravnatelji to odbijaju učiniti. To je nedopustivo, kaže predsjednik Preporoda Željko Stipić, po kojemu tu nije problem samo novac, već i kvalitete nastave.

Prijedlog Ministarstvu stoga je da se učenike u samoizolaciji tretira kao bolesne, za koje nije organizirana online nastava.

Drugi problem jest što se bolesne učitelje i nastavnike tretira na neprihvatjiv način jer im se značajno smanjuje plaća tijekom bolovanja.

– Na isti način se ne tretira ministre i saborske zastupnike. Ako netko bez svoje krivnje nije na poslu, onda se na njega treba primjenjivati Zakon o radu, koji nalaže isplatu prosjeka zadnjih triju isplaćenih plaća, kaže Stipić.

Treći problem na koji žele ukazati jest refundacija troškova učitelja nastalih tijekom online nastave. Nastavnici se, kaže Stipić, služe vlastitim računalima, koriste vlastiti internet, mobitel, a sada imaju i uvećane iznose računa za potrošnju energenata. Ako se nekome naloži da radi od kuće, poslodavac ima obvezu nadoknaditi mu nastale troškove, smatraju u Preporodu. Iako je ministar Alardović obećao da će se taj problem riješiti, niti tu se nismo, kaže Stipić, makli s mrtve točke.

Iako je manjak spremačica u školama problem stariji od korone, sada su stvari eskalirale. Sve ih je manje u školama, a pred njih su postavljeni dodatni zahtjevi jer osim uvećanih potreba za održavanjem higijene u školskim zgradama, pred njih se postavljaju zahtjevi poput evidencije osoba koje dolaze u školu i mjerenje temperatura.

Po Stipiću, svaka škola koja je ministarstvu uputila zahtjev za zapošljavanje čistačica i domara, promptno mora dobiti odobrenje. Po najavi Preporoda, prvi sindikalni prosvjed u doba korone održat će se pred Ministarstvom znanosti u srijedu, a sudionici će pridržavati epidemioloških mjera i ograničenja.

Jedan od transparenata bit će – „Lakše do cjepiva nego do domara“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 11:57