ČEKAJU PRESUDU

U Zambiji svjedočio policajac koji je uhitio Hrvate, obrana ga stisnula: ‘Dokazi? Pa imam ih! Gdje su? A nisam ih ponio...‘

Odvjetnik obrane Gideon Kalandanya upitao ga je zašto nije iznio dokaze sudu

Suđenje u Zambiji

 Stafrance Zulu/

Hrvati optuženi u Zambiji za trgovinu djecom s ciljem njihova iskorištavanja, nakon što su u prosincu prošle godine posvojili četvero mališana iz DR Konga, idući četvrtak trebali bi doznati hoće li se odbaciti optužnica protiv njih ili će se suđenje nastaviti ispitivanjem svjedoka obrane.

Odlučila je tako sutkinja Visokog suda u Ndoli na današnjem ročištu na kojem je obrana ispitala policajca Kombea Sakenija, koji je uhitio Hrvate. Time je i službeno završeno ispitivanje svjedoka Državnog tužiteljstva Zambije, na čijoj je listi bilo 11 ljudi, među njima i bivši hrvatski saborski zastupnik Ivan Pernar, koji je ispitan prošli petak. No, tužitelji nisu uspjeli dovesti sve svjedoke s liste, tako da nije ispitan možda jedan od bitnijih svjedoka, a riječ je o diplomatu DR Konga koji je, prema svjedočenjima, doveo djecu na granicu sa Zambijom. On nije dobio dopuštenje svojih vlasti da svjedoči na sudu.

Jedini svjedok tužiteljstva koji je direktno teretio Hrvate bio je upravo policajac koji ih je uhitio, no obrana ga je jučer poprilično uzdrmala, jer nije donio nikakve fizičke dokaze za ono što je govorio. Tako je Sakeni rekao kako je Steve Mulija, za kojeg tužiteljstvo tvrdi da je mozak operacije, uzimao po 2040 dolara za svako dijete, da je vidio WhatsApp prepisku njega i jednog od optuženih Hrvata gdje se spominje transakcija, te da su mu u konzulatu DR Konga u Zambiji rekli kako su dokumenti o posvojenju djece krivotvoreni.

No, policajac nije iznio dokaz, odnosno tu prepisku, iako je danas ponovio na suđenju da prepiska postoji.

U unakrsnom ispitivanju, odvjetnik obrane Gideon Kalandanya upitao ga je zašto nije iznio dokaze sudu. Policajac je rekao da je slijedio proceduru jer od njega nije zatraženo da ponudi telefonske zapise koji pokazuju transakcije plaćanja između Hrvata i Stevea Mulije. Kada su policajca upitali postoje li dokazi, rekao je - da.

- Koji dokaz imate da su dokumenti o posvojenju krivotvoreni? - upitao je policajca odvjetnik obrane.

image

Suđenje u Zambiji

Stafrance Zulu/

Policajac je odgovorio da nije donio dokaze jer to od njega nije bilo ni zatraženo prema proceduri.

Potom je odvjetnik obrane pitao policajca shvaća li da nedostupnost dokaza na sudu slabi njegovu poziciju svjedoka, na što je on odgovorio da shvaća.

- Možete li potvrditi da do danas vlasti DR Konga nisu podnijele nikakav zahtjev da im se djeca vrate? - upitao je odvjetnik obrane policajca, na što je on potvrdio da je to točno.

image

Suđenje u Zambiji

Stafrance Zulu/

Zatim ga je tražio da potvrdi kako u Zambiji nije kazneno djelo ako netko preuzme dijete i odleti s njim preko Zračne luke u Ndoli, na što je on također potvrdio da je to točno.

- Ako se posvajanje dogodilo u DR Kongu, ako je hrvatski sud potvrdio sudske odluke, zašto bi Zambija optužila i osudila Hrvate ako ove dvije uključene zemlje nisu ništa tražile u ovom slučaju? Zar ne mislite da bi onda trebali biti oslobođeni? - pitao je odvjetnik obrane policajca.

- Nije moja nadležnost da o tome odlučujem – odgovorio mu je policajac.

- Sada kada smo utvrdili da Hrvati nisu optuženi u DR Kongu, niti u Hrvatskoj, a da u Zambiji pred sud nisu izvedeni bilo kakvi dokazi da su postupali loše, tražim od vas sutkinjo da oslobodite osam Hrvata i da im se dopusti da s djecom odu kući u Hrvatsku – zaključio je odvjetnik obrane.

No, državni odvjetnik Innocent Kamunga odgovorio je kako unatoč tome postoje čvrsti dokazi da se optužnica ne odbaci budući da su djeca bez sumnje transportirana iz DR Konga u Zambiju.

Sutkinja je nakon toga uzela podneske od odvjetnika i u četvrtak odlučuje o idućem koraku. Može odlučiti da se suđenje nastavi ispitivanjem svjedoka obrane ili će odbaciti optužnicu i osloboditi Hrvate i ostale optužene.

Sudski postupak protiv četiri hrvatska para posvojitelja započet je 17. svibnja.

Riječ je o četiri hrvatska bračna para koja su prošle godine papirnato posvojila četvero djece iz DR Konga u dobi od jedne do četiri godine te su tamošnje papire o posvojenju verificirali na hrvatskim sudovima i izvadili djeci hrvatske putovnice. U prosincu su otišli u Zambiju, gdje su preuzeli djecu. No, uhićeni su u zračnoj luci na putu za Hrvatsku.

Na sudu su se u petak pojavila i posvojena djeca kako bi ih policajac identificirao, što je izazvalo emotivnu reakciju njihovih posvojitelja. Hrvatske vlasti ne znaju gdje se nalaze djeca od prosinca niti im je dozvoljen kontakt s njima, iako su ona formalno-pravno hrvatski državljani.

image

Suđenje u Zambiji

Stafrance Zulu/

Suđenje smo tijekom dana pratili uživo, a više možete pročitati niže:

NOVO 12:50 Sutkinja je zaključila današnje ročište i odlučila da nastavak slijedi u četvrtak, 1.lipnja.


12:40 Sutkinja uzima podneske od državnih odvjetnika i odlučuje o idućem koraku. Može odlučiti da se suđenje nastavi ispitivanjem svjedoka obrane ili će odbaciti optužnicu i osloboditi Hrvate i ostale optužene.


12:30 U unakrsnom ispitivanju policajca koji je uhitio Hrvata, Kombea Sakenija, odvjetnik obrane Gideon Kalandanya upitao je zašto nije iznio dokaze sudu. Policajac je rekao da je slijedio proceduru jer od njega nije zatraženo da ponudi telefonske zapise koji pokazuju transakcije plaćanja između Hrvata i Stevea Mulije. Kada su policajca koji je uhitio Hrvate upitali postoje li dokazi, rekao je - da.


12:24 Odvjetnici obrane sada traže da sud oslobodi svih 10 optuženih jer pred sudom nema dokaza za bilo kakva zlodjela u Zambiji, Kongu i Hrvatskoj.


11:14 Obrana ispituje policajca koji je uhitio Hrvate i koji je na prošlom ročištu tvrdio da je Mulija dobio 2040 dolara po djetetu te da su dokumenti o posvajanju djece krivotvoreni, što mu je, rekao je prošli petak, potvrdio konzulat DR Konga u Zambiji.


09:56 Steve Mulija, za kojeg tužiteljstvo smatra da je mozak operacije i da je primao 2040 dolara po djetetu, danas je na sud stigao u pratnji svoje supruge, a ne policajaca, što znači da je i on pušten da se brani sa slobode nakon što je u petak ispunio zahtjeve za jamčevinu.


Hrvatskim građanima koji su početkom prosinca prošle godine uhićeni u Zambiji zbog sumnje na trgovanje djecom danas se na Visokom sudu u zambijskom gradu Ndola nastavlja sudski postupak započet 17. svibnja.

Riječ je o četiri hrvatska bračna para koja su prošle godine papirnato posvojila četvero djece iz DR Konga u dobi od jedne do četiri godine te su tamošnje papire o posvojenju verificirali na hrvatskim sudovima i izvadili djeci hrvatske putovnice. U prosincu su otišli u Zambiju, gdje su preuzeli djecu. No, uhićeni su u zračnoj luci na putu za Europu.

U petak je na sudu svjedočio policajac koji ih je uhitio. Rekao je da je vidio poruke koje su razmjenjivali jedan od hrvatskih osumnjičenika i Steve Mulija, za kojeg tužiteljstvo tvrdi da je mozak operacije u slučaju posvajanja kongoanske djece, a iz kojih nedvojbeno proizlazi da je naplaćivao 2040 dolara po djetetu kako bi ih transportirao u Zambiju iz sirotišta. Policajac je također svjedočio da je nakon toga kontaktirao kongoanski konzulat kako bi potvrdio vjerodostojnost dokumenata za posvajanje. U iskazu je rekao da mu je vlada potvrdila da dokumenti nisu vjerodostojni.

Na sudu su se u petak pojavila i posvojena djeca, za koju hrvatske vlasti ne znaju gdje se nalaze od prosinca niti im je dozvoljen kontakt s njima, iako su ona formalno-pravno hrvatski državljani. Očekuje se da će danas biti saslušani svi svjedoci tužiteljstva, koje sutkinja nije uspjela ispitati u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:41