PRIJETNJA SIGURNOSTI

U Vukovarsko-srijemskoj županiji pronađena minsko-eksplozivna sredstva, dvije osobe policiji predale znatne količine streljiva i eksploziva

 Zeljko Hajdinjak / Ilustracija / CROPIX

Zaostala minsko-eksplozivna sredstva iz Drugog svjetskog te Domovinskog rata još će dugo "iskakati" sa skrivenih lokacija. Ista se najčešće pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih i građevinskih radova, a upravo potonji su bili pronalasci na području PU vukovarsko-srijemske unazad nekoliko dana.

U nekoliko različitih slučajeva od 14. do 17. ožujka građani su pronašli neeksplodiranu minu prilikom obrade svojih vrtova uz obiteljske kuće u Ceriću i Vukovaru.

Zatim su djelatnici vukovarske građevinske tvrtke 16. ožujka prilikom utovara građevinskog otpada kod osnovne škole u Voćarskoj ulici u Vukovaru uočili u prikolici minsko-eksplozivnu napravu.

Od dvije, pak, osobe koje su željele ostati anonimne jer imaju tu mogućnost proći bez sankcija s obzirom na to da je u tijeku dobro poznata MUP-ova akcija 'Manje oružja - manje tragedija', djelatnici Protueksplozijskog odjela su preuzeli u mjestu Otok 102 komada puščanog streljiva i dva spremnika za automatsku pušku te u Vukovaru četiri komada vojnog eksploziva TNT, 24 električne detonatorske kapsule i 60 komada puščanog streljiva.

Oduzeti predmeti pohranjeni su u skladištu PU vukovarsko-srijemske do uništenja.

- Važno je da građani ne donose minsko-eksplozivne naprave u policijsku postaju i da ih ne premještaju, radi svoje sigurnosti i sigurnosti drugih već da o pronalasku obavijeste policiju. Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, a što je ipak važnije, sve su potencijalne opasnosti svedene na najmanju moguću mjeru.

Kazne za neovlašteno držanje oružja, pronađe li ga policija, iznimno su velike te u prekršajnom postupku one iznose do 40 tisuća kuna i do 60 dana zatvora, dok je u kaznenom postupku moguće izreći i kaznu zatvora do tri godine, a u težim oblicima i do pet godina - upozoravaju iz vukovarsko-srijemske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:11