ODBIJENA TUŽBA

U vodu pala i zadnja Horvatinčićeva nada: Doznali smo što piše u odluci Ustavnog suda

Stajališta koja je Ustavni sud zauzeo važna su i za sve ostale kaznene postupke koji izazivaju veliku pažnju medija

Tomislav Horvatinčić

 Marko Todorov/Cropix

Ustavni sud je u srijedu popodne objavio odluku kojom je odbio ustavnu tužbu Tomislava Horvatinčića. Rječ je o ustavnoj tužbi kojom je Horvatinčić pokušao srušiti pravomoćnu presudu kojom je prije dvije godine osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora za pomorsku nesreću u kojoj je u naletu njegove jahte smrtno stradao talijanski bračni par Salpietro. Odluka Ustavnog suda objavljena je odmah nakon što su mediji, ne znajući detalje te odluke, javili da je negativna za Horvatinčića i da je donesena još 26. listopada, dakle prije više od 20 dana.

Odlukom Ustavnog suda kojom je njegova ustavna tužba odbijena pala je u vodu zadnja Horvatinčićeva nada u rušenje osuđujuće presude.

Što dakle piše u toj odluci Ustavnog suda koja ima 26 stranica? Dugačak je spisak razloga kojima je Horvatinčić pokušao uvjeriti Ustavni sud da mu je povrijeđeno ustavno pravo na pravično suđenje. Od toga da su Općinski sud u Šibeniku i Županijski u Zadru presudu temeljili na nezakonitim dokazima kao što je njegova vlastoručna skica nesreće koju je, neposredno nakon što se dogodila nacrtao na zahtjev inspektora sigurnosti plovidbe, preko toga da je šibenski općinski sud bio nenadležan da mu sudi, do toga da je općinski sudac u Šibeniku, Ivan Jurišić koji ga je osudio bio pristran i da ga je trebalo izuzeti jer mu je supruga zaposlena kao zamjenica Općinskog državnog odvjetnika u Šibeniku, ili da je tijekom suđenja bio "žrtva medijskog nasilja"...Sve odreda su odbijene, a ovdje ćemo se pozabaviti načinom na koji je Ustavni sud odbio Horvatinčićevu tezu da su ga Ooćinski sud u Šibeniku i Županijski u Zadru osudili jer su bili pod snažnim dojmom "medijske hajke" i "negativna medijska kampanja" kojoj je bio izložen.

Stajališta koja je Ustavni sud zauzeo u slučaju Horvatinčić važna su i za sve ostale kaznene postupke koji izazivaju veliku pažnju medija. Ali i za suce koji zbog kritičkog pisanja medija o njima dižu tužbe protiv nakladnika i novinara.

Tako je Ustavni sud, odbacujući Horvatinčićeve tvrdnje da je na osuđujući presudu u njegovom slučaju utjecala medijska hajka naveo sljedeće: "Iako su sudovi jedini pozvani da donesu sud o okrivljenikovoj krivnji, oni ipak ne djeluju u izolaciji, te je stoga prihvatljivo da se o predmetu kaznenih postupaka raspravlja i drugdje, kao na primjer u specijaliziranim publikacijama, dnevnim i drugim novinama ili u javnosti općenito".

Ustavni je sud ustvrdio da "izvještavanje o sudskim postupcima, uključujući komentiranje, pridonosi javnosti tih postupaka i u potpunom je skladu sa zahtjevima Ustava i Europske konvencije koji sudove obvezuju na javnost u njihovu radu" (Ustavni sud, nažalost, taj kriterij ne primjenjuje u vlastitom slučaju jer je većina u tome sudu odlučila da će sve sjednice biti zatvorene za javnost, op. a.).

Odbacujući Horvatinčićeve tvrdnje da su mediji utjecali na osuđujuću presudu, Ustavni sud je naglasio da suci sude na temelju Ustava, međunarodnih ugovora, zakona i drugih izvora prava i postupaju neovisno. To podrazumijeva, tvrdi dalje Ustavni sud, da suci uz stručne kapacitete imaju sposobnost odolijevati kritikama, javnim prosvjedima, pritiscima medija ili nekim drugim pristranim interesima. Ustavni je sud Horvatinčiću objasnio i da ga ne treba čuditi interes medija za njegovo suđenje jer je on "poznat javnosti po svojim poslovnim aktivnostima o kojima se često pisalo u medijima i od kojih su neki bili predmet kontroverzi i javnih prosvjeda, primjerice izgradnja garaže u Varšavskoj ulici u Zagrebu... Razumljivo je da je stoga kazneni postupak protiv podnositelja privukao pozornost javnosti i medija".

Ustavni sud ističe kako je raširena pojava da novinari prate i komentiraju sudske postupke, ponekad i senzacionalistički pretjerano, s izrazito negativnim prikazom bilo okrivljenoga, bilo sudskog postupka. "Međutim, ne može se prihvatiti tvrdnja da bi takvi prikazi u medijima imali utjecaj na pravičnost sudskog postupka jer je pravičnost kaznenog postupka u rukama sudova koji odlučuju, a ne u rukama novinara i medija", konstatira u svojoj odluci Ustavni sud.

Višegodišnje suđenje

Horvatinčić je osuđen jer je u kolovozu 2011. u moru ispred Primoštena skrivio pomorsku nesreću u kojoj je život izgubio talijanski bračni par Salpietro koji se našao na putu njegovoj jurećoj jahti. Uslijedilo je višegodišnje suđenje pred Općinskim sudom u Šibeniku, puno dramatičnih preokreta. Prvo ga je sutkinja Maja Šupe 2015. osudila na uvjetnu kaznu zatvora od godinu i osam mjeseci s rokom kušnje od tri godine.

Nakon što je Županijski sud tu presudu ukinuo, Maja Šupe je u ponovljenom suđenju okončanom u jesen 2017. Horvatinčića oslobodila krivnje pozivajući se na znamenitu sinkopu u koju je Horvatinčić navodno pao i izgubio kontrolu nad jahtom.

Županijski sud je njezinu presudu opet ukinuo i slučaj još jednom vratio na ponovljeno suđenje, ali je ono taj put dodijeljeno drugom sucu - Ivanu Jurišiću koji je u ožujku 2019. Horvatinčića proglasio krivim i osudio na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Županijski sud u Zadru je u rujnu 2019. tu presudu potvrdio i ona je postala pravomoćna. Horvatinčić je, međutim, od kraja 2019. do srpnja ove godine uspijevao ishoditi odgode odlaska na odsluženje kazne pozivajući se na teško zdravstveno stanje, ali je u ljeto ove godine sud ipak odbio njegov zahtjev za još jednu odgodu i uputio ga u zatvor. Odlukom Ustavnog suda iscrpio je i zadnje pravo sredstvo za osporavanja osuđujuće presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:23