U BISKUPOVOJ RODNOJ KUĆI

U Velom Ježenju kraj Pazina predstavljen projekt Interpretacijski centar Juraj Dobrila

Centar će biti ishodišno mjesto suvremene interpretacije kulturnih, povijesnih, prirodnih i enogastronomskih posebnosti središnje Istre

Sven Semenčić (za govornicom)

Ispred rodne kuće biskupa Jurja Dobrile u Velom Ježenju kraj Pazina, u ponedjeljak je predstavljen projekt pod nazivom Interpretacijski Centar Juraj Dobrila - Ježenj. Ambiciozan projekt Udruge Juraj Dobrila predstavljen je u sklopu obilježavanja 9. "Dana biskupa Jurja Dobrile", koje uz Udrugu organiziraju Župa sv. Lucije Pazinske i Bratovština Hrvatska Istra.

Prije prigodnog programa održana je svečana Sveta misa zahvalnica u čast biskupu Dobrili koju je predvodio metropolit i nadbiskup riječki monsinjor Ivan Devčić. Tom je prigodom obilježena 210. obljetnica rođenja vjerojatno najznamenitijeg Istranina svih vremena koji je iz pozicija devetnaestog stoljeća bio lučonoša velikanima koji su ga nasljedovali u dvadesetom stoljeću, prije svega Boži Milanoviću. Onima koji su branili, čuvali i štitili hrvatski nacionalni duh u vremenima presudnim za opstojnost Hrvata u Istri.

Kao iznimno važna istaknuta je činjenica kako je Dobrila bio istinski skrbnik i zaštitnik stanovništva ruralne istarske unutrašnjosti iz koje je i sam potekao.

Interpretacijski Centar Juraj Dobrila - Ježenj središnji je projekt na kojem Udruga intenzivno radi od svog prošlogodišnjeg osnutka, a okosnica jest upravo rekonstrukcija rodne kuće biskupa Dobrile u selu Veli Ježenj kraj Pazina. Centar se namjerava pozicionirati kao središnje mjesto prezentacije cjelovite građe vezane uz život i djelo biskupa Dobrile, čime će se postići puna valorizacija kulturno-turističkog i duhovnog potencijala njegova života i djela.

"Ježenj će tako postati 'mjesto interpretacije i susreta', a prostor njegove rodne kuće i okućnice ishodišno mjesto suvremene interpretacije kulturnih, povijesnih, prirodnih i enogastronomskih posebnosti lokalnog okružja s ciljem uspostave učinkovite sinergije između lokalne zajednice i gostiju. Projekt će uvezati sve dionike koji se bave Dobrilom, odnosno njegovim neprocjenjivo važnim doprinosom hrvatskoj govornoj i pisanoj kulturi", istaknuo je predsjednik Udruge Sven Semenčić, koji je tom prigodom - na požrtvovnom višegodišnjem trudu vezanom uz otkup ovog objekta povijesnog značaja - zahvalio direktorici Udruge Mirjani Ferenčić, a za poticaj i iznimnu duhovnu snagu, župniku župa Stari Pazin i Sveta Lucija, velečasnom Željku Zecu.

image

Sven Semenčić (za govornicom)

"Osobita zahvala ide Gradu Pazinu i njegovoj gradonačelnici Suzani Jašić što su o samog početka kao partneri prepoznali važnost ovog projekta te dr. sc. Željku Mraku na predanom znanstvenom radu u sklopu Bratovštine Hrvatska Istra, kojim nas neprestano podsjeća na značaj svih velikana duhovnog prostora središnje Istre."

Idejnu skicu projekta s pripadajućim vizualizacijama predstavila je pazinska arhitektica Manuela Gortan.

"Ježenjci su iznimno srdačni i otvoreni ljudi, to je zajednica iznimnog socijalnog kapitala koji su i ranije iskazali iznimnu želju za napredak svog okružja.Upravo stoga vjerujem da će znati prometnuti ovo mjesto u središte gdje će se ispreplesti povijesni i kulturni sadržaji", rekla je Jašić.

Udruga upravo utemeljuje Stručni odbor s uglednim domaćim i inozemnim znanstvenicima, a operativni je tim osmislio niz paralelnih projekata koji će se odvijati u petogodišnjem razdoblju tijekom kojeg se namjeravaju prikupiti financijska sredstva te krenuti u rekonstrukciju rodne kuće i njezine okućnice.

Stoga će se odmah raspisati projekti "Ježenj kraj Pazina, Središnja Istra: ZNANSTVENIK NA SELU" te "Međunarodna ljetna škola medijske pismenosti".

Važno je istaknuti kako je cijeli projekt te svi njegovi zasebni dijelovi utemeljen na vrijednostima koja zastupa EU politika te su kompatibilne s aktualnom financijskim omotnicom. Dugoročni cilj jest sustavno snaženje percepcije o važnosti Dobrilina djela čime će se nastojati trajno utisnuti slavnog biskupa u identitet Grada Pazina i središnje Istre. Baš onako kako je utisnut na novčanicu hrvatske kune.

Na marginama svog sveobuhvatnog životnog djela, Dobrila je zapisivao i misli vezane uz tradiciju. Puni naziv udruge upravo zato jest Udruga za tradiciju, vjeru i kulturu Juraj Dobrila Ježenj. Biskup Dobrila je nepogrešivo znao razlučiti znakove vremena, znao je osluškivati duh vremena. U svojim se istupima često zalagao za ispravno shvaćanje pojma tradicije. Latinski tradere - odnosno predati, prenositi - označava vezu između dvaju entiteta: starog i novog - tradicija dakle nije nešto što se odnosi na prošlost već označava vrijednosti prošlosti koje se trebaju nastaviti u sadašnjosti i budućnosti. Zato Dobrila smatra da napredak, osobito na moralnom i duhovnom planu mora postojati u znaku tradicije, jer ideja napretka ne negira načelo kontinuiteta ili prenošenja na kojemu se temelji ideja tradicije.

"Upravo tu tezu je dokazala ova vrijedna zajednica na koju Dobrila može biti itekako ponosan. Očuvati vrijednosti starih vremena te se istovremeno prilagoditi duhu sadašnjosti - to je ono što se u njegovu rodnom Ježenju - u kojem žive i rade vrijedni poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici - danas osjeća na svakome koraku", zaključio je Semenčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:02