ZAPANJUJUĆI PODATAK

U UTAJI POREZA DOSAD UHVAĆENO 3500 TVRTKI Porezna uprava o šest mjeseci fiskalizacije

Od transakcija koje su došle pod nadzor poreznika, 7 milijardi je iz turizma, ugostiteljstva i trgovine na malo
 Nenad Dugi / CROPIX

Više od 13 milijardi kuna ili malo manje od 2 milijarde eura vrijednost je transakcija koje su se u Hrvatskoj sve donedavno odvijale “ispod stola” i daleko od očiju poreznika.

Zapanjujući je to podatak koji otkrivaju najnoviji podaci Porezne uprave, a u kojima se sumiraju rezultati prvih šest mjeseci fiskalizacije.

S uvođenjem fiskalnih blagajni tih je 13 milijardi kuna isplivalo na površinu. Upravo je to iznos za koji su porasle oporezive isporuke u svim djelatnostima u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine.

POREZNA U DVA MJESECA ZATVORILA 155 UGOSTITELJSKIH OBJEKATA NA JADRANU Najviše u Dubrovniku, a najčešće zbog računa

Korijeni sive ekonomije

Od toga, više od 7 milijardi kuna, ili gotovo milijardu eura, odnosi se na porast prijavljenog prometa u samo nekoliko djelatnosti - turizmu, ugostiteljstvu i trgovini na malo.

Ti podaci, naravno, nisu potpuni, kako zbog činjenice da obuhvaćaju samo prvu polovicu godine tako i zbog toga što fiskalizacija u prvih šest mjeseci još nije u potpunosti bila zaživjela. Ipak, dovoljni su da još jednom potvrde da siva ekonomija u Hrvatskoj ima jake korijene, svakako puno jače nego u zapadnoeuropskim društvima s kojima se želimo uspoređivati.

Uvođenje fiskalnih blagajni jedan je od razloga boljeg punjenja proračuna pojedinim porezima u prvoj polovici godine. Nedavno prezentirani podaci Miinistarstva financija pokazuju da se u državnu blagajnu u prvih šest mjeseci slilo 7,5 posto više sredstava od PDV-a.

Iako se to povećanje ne može pripisati samo uvođenju fiskalnih blagajni budući da je početkom ove godine ukinuta nulta stopa PDV-a, jasno je da je i fiskalizacija tome dala svoj doprinos.

NA POMOLU HRVATSKA POREZNA REVOLUCIJA: POREZ OD DVADESET POSTO ZA SVE Može li ga Vlada uopće uvesti?

Boljoj naplati poreza prethodile su i inspekcije. Naime, inspektori Ministarstva financija u prvih su šest mjeseci obavili gotovo 28.000 nadzora, tijekom kojih su utvrdili više od 3500 nepravilnosti. Izrekli su i 738 privremenih zabrana obavljanja djelatnosti i novčanih kazni, čiji se iznos popeo na pet milijuna kuna, tvrde u Poreznoj upravi. Rezultat toga je velik rast službeno iskazanih isporuka tvrtki i obrtnika, pa su, primejrice, u svibnju isporuke fizičkih osoba povećane za čak 59,17 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

- Porezna uprava će nastaviti s nadzorima istim tempom - poručili su iz Porezne uprave.

Prebacivanje deficita

No, ni fiskalizacija sama po sebi neće spasiti proračun, koji muku muči s deficitom. Podaci ministarstva Slavka Linića pokazali su da je već u prvih šest mejseci prebačen cjelokupni planirani iznos godišnjeg deficita, što državu, u kombinaciji s obvezama koje ima prema Europskoj uniji, tjera da pošto-poto sredi stanje u javnm financijama. Adriano Milovan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 02:01