‘VELIKI DAN‘

U Umagu otvorene dvije nove škole

‘Svaka grad, regija ili država je konkurentna, prosperitetna, razvijena onoliko koliko se ulaže i u obrazovanje‘, rekao je gradonačelnik Umaga
 Ustupljeno Jutarnjem Listu/

Nova zgrada Srednje škole u Umagu i nova Područna škola u Svetoj Mariji na Krasu svečano su otvorene u ponedjeljak, objavio je Grad Umag.

Otvorenju Područne škole u Sv. Mariji na Krasu nazočili su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu Ivan Bubić, pročelnik Ureda župana Istarske županije Ivan Glušac, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, predsjednik Gradskog vijeća Grada Umaga Ivan Belušić i drugi lokalni dužnosnici.

Na otvorenje su došli brojni učenici i njihovi roditelji te nastavnici.

image
Ustupljeno Jutarnjem Listu/

- Grad koji gradi područne škole je grad znanja i društveno odgovoran grad, grad koji brine i uvažava raznolikost svakog naselja, koji poštuje potrebe svoje djece i cijeni rad nastavnika te istima, kada je u pitanju deficitarni nastavni kadar, osigurava besplatne stanove i pruža motiv dolaska i rada u Umagu. To je grad djece. S osjećajem ponosa i emocijama, danas svečano predajem zajednici na uporabu novu područnu školu Sv. Marija na Krasu - rekao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Sat vremena nakon otvorenja Područne škole, u umaškoj je Komuneli otvorena nova srednja škola.

image
Ustupljeno Jutarnjem Listu/

- Ovo je veliki dan, ne samo za Umag, nego za cijelu Istru i Hrvatsku jer naša ulaganja, naša svijest o važnosti obrazovanja su na svakoj našoj ljestvici pod brojem jedan. Svaka grad, regija ili država je konkurentna, prosperitetna, razvijena onoliko koliko se ulaže i u obrazovanje, a na što se veže sve ostalo što utječe na kvalitetu života svih građana. Kao grad primjer i jedini u Hrvatskoj, iako nismo osnivači, samostalno smo izgradili srednju školu. Naravno da Umag zaslužuje imati cijeli sustav obrazovanja, od predškolskog pa do fakultetskog obrazovanja. Upravo stoga ne stajemo tu, nego i dalje gradimo naš jedinstveni ‘Obrazovni kampus‘ gdje se naša djeca mogu obrazovati, od jaslica pa do fakulteta. To je naša vizija koja djelima čuva i gradi zajednicu na koju smo ljubomorno ponosni - rekao je gradonačelnik Bassanese.

image
Ustupljeno Jutarnjem Listu/
image
Ustupljeno Jutarnjem Listu/

- Kompetentni, poduzetni, pravični i društveno odgovorni pojedinci s vizijom, svaki u svom poslu, nositelji održivog razvoja i blagostanja zajednice. U njihovo ime, te uz javnu zahvalu svima, s ponosom danas otvaramo našu novu Srednju školu, spomenik znanja kojeg sada i službeno predajem zajednici - dodao je Bassanese.

Zgrada nove Područne škole u Sv. Mariji na Krasu sastoji se od četiri polivalentne učionice i opremljena je sa svim popratnim i nužnim sadržajima za odvijanje nastave.

image
Ustupljeno Jutarnjem Listu/

Srednja škola Umag prostire se na neto površini od 3000 m2 i ukupno tri etaže. Osim nužnih pratećih sadržaja, u zgradi se nalazi 12 polivalentnih učionica, devet stručnih kabineta te tri praktikuma, a sve sukladno odredbama Državnog pedagoškog standarda srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja.

Druga faza izgradnje obuhvatit će pak dogradnju specijaliziranih učionica i radionica za specijaliziranu nastavu, kao i sklopa dvorane s pratećim prostorima te vanjskih sportskih igrališta. Na ulazu se nalazi veliki školski trg koji prima veći broj osoba prilikom dolaska i odlaska iz zgrade, a koji omogućuje održavanje raznih kulturnih i zabavnih manifestacija i svečanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 17:29