NEDOPUŠTENA ROBA

U suhomesnatim proizvodima na osječkoj tržnici pronađena trihinela, inspektori idu na teren

Proizvodi su stavljeni na tržište od listopada do kraja prosinca 2021., a riječ je o kulenovoj seki, kobasicama i slanini.

Prodaja domaćih kobasica na osječkoj tržnici, Ilustrativna fotografija

 

 Emica Elvedji/Cropix

Nakon što je u suhomesnatim proizvodima koji su se prodavali na osječkoj tržnici utvrđen parazit Trichinella spiralis, Uprava te tržnice izvijestila je u četvrtak kako je zatražila intervenciju ovlaštenih inspekcija zbog uočenih nepravilnosti u prodaji tih namirnica.

Državni inspektorat izvijestio je prije toga kako je u suhomesnatim proizvodima proizvedenim u domaćinstvu Save Nedića iz Bobote utvrđen parazit Trichinella spiralis te da se može pojaviti trihineloza u ljudi koji su ih konzumirali.

Proizvodi su stavljeni na tržište na osječkoj tržnici od listopada do kraja prosinca 2021., a riječ je o kulenovoj seki, kobasicama i slanini.

Direktorica te tržnice Ivana Davidović priopćila je kako je tvrtka, od trenutka kad je ove sezone uočeno da pojedini zakupnici na klupama za prodaju voća i povrća na tržnici "Gornji grad" prodaju suhomesnate proizvode, čija prodaja na tržnicama nije dopuštena, "u okviru svojih ovlasti usmeno i pisanim putem opomenula prodavatelje o nedopuštenoj prodaji i najavila im otkaze ugovora o zakupu".

"Kontaktirali smo i zatražili intervenciju ovlaštenih inspekcija jer kao organizator javnih tržnica na malo u gradu Osijeku, Tržnica nije ovlaštena sklanjati ni oduzimati robu, niti utvrđivati njezinu kvalitetu i zdravstvenu ispravnost, već jedino, na temelju inspekcijskog nalaza o nedozvoljenoj prodaji, prekršiteljima onemogućiti daljnji zakup i korištenje usluga tržnica na bilo kojoj lokaciji u gradu Osijeku", priopćila je Davidović.

Uprava osječke tržnice pohvalila je iznimnu kooperativnost te brzo djelovanje mjerodavnih inspekcijskih službi Državnog inspektorata Republike Hrvatske - Područnog ureda Osijek.

"Ovim putem pozivamo kupce na tržnicama da ovu vrstu proizvoda kupuju isključivo u specijaliziranim prodavaonicama i kod ovlaštenih proizvođača, koji robu prodaju isključivo iz rashladnih vitrina i imaju istaknute deklaracije o proizvodima te nazivu svoje tvrtke", ističu u Upravi osječke tržnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 15:05