10. TRAVNJA

U Splitu Skejo slavio osnutak HOS-ove 9. bojne uz ZDS, na više lokacija slavila se i NDH, uslijedio niz reakcija

Na nekoliko lokacija u Splitu danas su, na dan osnutka tzv. Nezavisne Države Hrvatske izvješeni transparenti s ustaškim obilježjima
Transparent s naslikanom kartom NDH; arhivska fotografija Marka Skeje; Transparent na balkonu SDP-ovih prostorija
 Nikola Vilic/Cropix; SDP Split

Na nekoliko lokacija u Splitu danas su, na dan osnutka tzv. Nezavisne Države Hrvatske izvješeni transparenti s ustaškim obilježjima, piše Slobodna Dalmacija.

Na dimnjaku bivše tvornice Rade Končar na Mejašima osvanuo je transparent na kojem piše "Ona je ljubav koja ne može proć", a nacrtana je i Hrvatska u granicama NDH.

image
Transparent s naslikanom kartom NDH

Nikola Vilic/Cropix

U trgovačkom centru "Mall of Split" jutros je građanin prošetao sa zastavom na kojoj se nalazi grb HOS-a sa natpisom "Za dom spremni".

Iz PU splitsko-dalmatinske su Slobodnoj rekli kako znaju za današnje obilježavanje te kako uvijek preventivno budu na terenu kako bi osigurali poštivanje javnog reda i mira.

Što se tiče ponašanja u trgovačkom centru, Slobodnoj su iz PU splitsko-dalmatinske rekli su kako nisu zaprimili dojavu niti prijavu protupravnog ponašanja.

- U odnosu na transparente obavit ćemo provjere kako bismo utvrdili ima li u konkretnom elemenata za postupanje policije te ćemo izvijestit nadležno komunalno redarstvo - rekli su iz PU splitsko-dalmatinske.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomeniku 9. bojne HOS-a u splitskoj Ulici Ruđera Boškovića u subotu je obilježena 30. godišnjica osnutka te postrojbe, a sudionici su tri puta uzviknuli poklič "Za dom spremni".

Predsjednik udruge 9. bojne HOS-a i njen ratni zapovjednik pukovnik Marko Skejo je u govoru branio pozdrav "za dom spremni" ističući kako se "tim pokličem borilo za slobodu hrvatske države". Pripadnici Udruge 9. bojne HOS-a na odorama su nosili obilježje s natpisom "Za dom spremni".

Iz policije su Slobodnoj potvrdili kako su njihovi pripadnici bili na terenu te kako je sve prošlo u redu.

Neki od kandidata za gradonačelnicu, odnosno gradonačelnika Splita osudili su istup Skeje i HOS-ovaca.

- Infobip preuzeo konferenciju Shift da bi od Splita stvorio developerski centar 'svita'. To je najbolja i jedina vijest koja nas zanima u subotu 10. travnja 2021. godine. Priča o propalim ideologijama 75 godina poslije je štetna, promašena i služi onima koji nisu spremni ponuditi nikakvu promjenu Splitu - rekla je nezavisna kandidatkinja Branka Ramljak za Slobodnu.

- Temelj hrvatske države je Domovinski rat. Veličanje bilo koje totalitarne ideologije ili režima za mene je neprihvatljivo - rekao je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Vice Mihanović.

Ivica Puljak, kandidat stranke Centar je kazao kako najoštrije osuđuje svako veličanje ustaške ideologije.

- Građani Splita su uvijek bili i uvijek će biti ponosni na svoju antifašističku prošlost. To je neupitna i neizbrisiva vrijednost, poručio je Puljak.

Na balkonu prostorija splitskog ogranka SDP-a razvijen je transparent na kojem piše: "Plenkoviću, ne postoji ispravan kontekst za ustaški pozdrav".

image
Transparent na balkonu SDP-ovih prostorija
SDP Split

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Ante Franić rekao je kako je moderna Hrvatska država nastala na tekovinama Antifašističke borbe i Domovinskog rata.

- Ne postoji ispravan kontekst za ustaški pozdrav "za dom spremni" niti za bilo kakvo koketiranje sa kvinsliškom NDH, koja nije bila izraz volje hrvatskog naroda, i to treba zabraniti. HDZ-ova ova vlast ovisno o dnevno-političkoj isplativosti koketira s ekstremnom desnicom prebacujući odgovornost na policiju i DORH umjesto da konačno zakonski jasno zabrani ustaško znakovlje i pozdrav - rekao je Franić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:00