KRŠENJE MJERA

U SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI DEVET NOVOOBOLJELIH Župan o incident pred crkvom u Sirobuji: 'Sa zgražanjem osuđujem takav čin'

 CROPIX

U Splitsko-dalmatinskoj županiji devetero je novooboljelih osoba, od kojih troje korisnika Dom umirovljenika u Makarskoj, a 32 su novoizliječene osobe, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare županijskog Stožera Civilne zaštite, na kojoj je oštro osuđen jučerašnji napad na novinarku ispred crkve na Sirobuji.

Jučerašnji izgred dogodio se ispred crkve u predgrađu Sirobuja, kada je ozlijeđena novinarka Živana Šušak Živković dok je obavljala novinarski posao.

- Sa zgražanjem osuđujem takav čin, a poglavito fizički nasrtaj na vas iz medija - rekao je župan Blaženko Boban okupljenim novinarima i snimateljima.

'Takvo nešto se ne smije ponoviti'

Kazao je kako je u vezi s tim izgredom razgovarao s načelnikom nacionalnog Stožera Civilne zaštite Davorom Božinovićem i s generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije kako se takvo što "više nikad ne bi ponovilo".

- Lokalnom stožeru Grada Splita upućen je dopis da se osigura 24-satno dežurstvo oko crkve na Sirobuji - kazao je Boban.

Zamjenik načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske Marko Serdarević je izvijestio kako je policija vrlo brzo nakon primitka informacije o napadu na novinarku stigla na mjesto događaja te identificirala tri osobe koje su sudjelovale u napadu. U "vrlo kratkom roku su uhićeni" i protiv njih je podnesena kaznena prijava, rekao je.

- Dvije osobe smo prijavili za djelo prisile, a jednu osobu smo prijavili zato što je ta osoba nanijela tjelesnu ozljedu novinarki i to je kvalificirani oblik kaznenog djela za koji predviđen kazna od 6 mjeseci do 5 godina - objasnio je Serdarević.

Ne spominjući ime župnika u Sirobuji Josipa Delaša (70), Serdarević je dodao da su prijavili 70-stogodišnjaka za narušavanje javnog reda i mira, vikanjem, jer je prije mise vikao na osobe koje su se nalazile u dvorištu."

Danas nije bilo potrebe za intervencijom

Po njegovim riječima, danas je 15 građana ostalo ispred crkve na Sirobuji pošto je policija onemogućila njihov ulazak u crkvu.

- Župnik je izašao iz crkve i održao misu na otvorenom. S nama je bio inspektor iz Inspektorata Civilne zaštite koji je utvrdio i smatrao da su građani jedan metar dovoljno jedno od drugoga udaljeni i da nema potrebe za drugačijom intervencijom policije - kazao Serdarević tumačeći jutrašnje okupljanje građana ispred crkve u Sirobuji.

Kazo je kako postoje upiti zašto policija ne postupa na "drugačiji način."

- Ne možemo postupati na drugačiji način jer način na koji mi postupamo propisan propisima a i zakonom. Ako netko ne narušava javni red i ne čini neki drugi prekršaj ili kazneno djelo, policija nije ovlaštena u tom trenutku postupati - rekao je Serdarević.

Podsjetio je kako je o svakom održanom okupljanju ispred crkve u Sirobuji policija izvijestila županijski Centar Civilne zaštite, Nadbiskupiju i Državni inspektorat.

- Državni inspektorat izvješćujemo jer sanitarna inspekcija je ovlaštena za postupanje po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Nadbiskupiju smo izvijestili zato što se radi o svećeniku koji ne poštuje njihove odluke, a županijski Stožer Civilne zaštite smo izvijestili jer su županijski stožeri ovlašteni postupati po odlukama Nacionalnog stožera - objasnio je. Serdarević.

Odgovarajući na novinarska pitanja, on je potvrdio kako je i jučer poslijepodne bilo okupljanje 15-ak osoba ispred te crkve, te se provodi kriminalističko istraživanje i o tom okupljanju.

- Pet osoba je na kriminalističkom istraživanju u policijskoj postaji. Prvenstveno smo usmjereni na to da utvrdimo tko je odgovoran za članak 5 iz Zakona o javnom redu i miru i isticanje neprimjernih znakova. O svim osobama koje identificiramo da su sudjelovale u tome izvijestit ćemo Inspektorat vezno za kršenje odluka Nacionalnog stožera - objasnio je Serdarević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:14