TURIZAM

U ŠPICI SEZONE SAMO U ISTRI 60.000 NEPRIJAVLJENIH GOSTIJU Izvor iz inspekcije: 'Tko god sad želi iznajmljivati apartmane na crno, prava mu je prilika'

 Paun Paunović / CROPIX

Tko god sada želi iznajmljivati apartmane na crno, prava mu je prilika. Inspekcije gotovo da nema, mogli smo čuti neslužbeno iz same inspekcije.

Naime, iako je uveden elektronski sustav prijave gostiju eVisitor koji bi trebao dati pregled svih koji se bave iznajmljivanjem te informaciju plaćaju li boravišnu pristojbu, očito to nije dovoljno da se spriječi iznajmljivanje apartmana, soba i vikendica na crno.

Rasformiranje

A taj dio posla kontrolira Carinska uprava Ministarstva financija, odnosno njihova inspekcija u čijoj je nadležnosti kontrola naplate boravišne pristojbe i nadzor nad neregistriranim obavljanjem djelatnosti, i to od 2014. godine. Ipak, kako čujemo iz istarskih turističkih zajednica, njih, primjerice, na cijelom području Istre radi tek nekoliko, što nije dovoljno da bi se sankcionirao rad na crno.

Bez uspjeha

- Otkad je inspekcija nakon rasformiranja Državnog inspektorata podijeljena na više službi, primijetili smo da je manje nadzora. Prve godine nisu bili organizirani i nisu bili educirani, a sada je to već bolje, iako ih je premali broj za Istru. Naime, koliko znamo, ovdje ne terenu prijavu gostiju provjerava dvoje do troje inspektora - kaže Odete Sapač iz TZ-a Rovinj, gdje je na dnevnoj bazi neprijavljeno primjerice oko 1500 vikendaša koji imaju svoje kuće za odmor ili stanove na području grada.

Njezin kolega iz Poreča Nenad Velenik također od lani, otkad ima bolji uvid u broj iznajmljivača i vlasnika vikendica, poziva nadležne inspekcije da dođu u nadzor, međutim iz njegovih riječi očito je to bilo bezuspješno.

- Uvjeren sam da nije likvidiran rad na crno i da vlasnici kuća za odmor (vikendaši) obavljaju komercijalnu djelatnost u nekomercijalnim objektima. Uspoređivali smo obveznike poreza na nekretnine (dakle nerezidente) i one koji su došli podići dokumente za eVisitor i došli do katastrofalnih rezultata, odnosno vrlo mali broj vlasnika je uopće podignuo dokumente za eVisitor, što znači da se ne prijavljuju i da ne plaćaju nikakvu boravišnu pristojbu. Oni zasad nisu ni u kakvim evidencijama. To je između 4 do 5 tisuća kreveta koji su izvan sustava, a na području Poreča imamo 32 tisuće kreveta. A realno, na našem području imamo oko 40 tisuća kreveta - ističe Velenik.

Siva zona

Dodaje kako su o tome obavještavali vlasnike vikendica koji su se sasvim oglušili, a ni inspekcija očito nije učinila svoj dio posla.

- Ti isti vikendaši nakon što odu kućama nastave iznajmljivati svoje kuće i apartmane, a da nikome ništa ne prijave. Samo u toj sivoj zoni ostvari se u dva mjeseca, prema našim procjenama, oko 250 tisuća noćenja koja su neprijavljena - procjenjuje Velenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 04:12