HDZ-ovci ZBUNJENI

'U ŠOKU SMO! NIJE NAM JASNO ZAŠTO NAS TRAŽE PRIVATNE PODATKE' Vrh HDZ-a članovima poslao neobičan upitnik

Tajništvo upitnikom revidira članstvo za slučaj izbora jedan član - jedan glas
Zagreb, 041012.Posljednji ispracaj predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Sprema na zagrebackom groblju Mirogoju. U mrtvacnici na Mirogoju na odru izlozen je lijes s pokojnim predsjednikom Hrvatskog sabora, uz koji se izmjenjuju pocasne straze, a u posljednjoj ce biti najvisi drzavni duznosnici.Na fotografiji: Ivan Suker, Tomislav Karamarko, Davorin Mlakar, Miljan Brkic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Živite li u vlastitoj kući/stanu?”, “Pripadate li kategoriji socijalno ugroženih?”, “Imate li završenu školu/fakultet (naziv)?”, “Jeste li bili član neke druge političke stranke? Koje? Kada?”... To su samo neka od 50-ak pitanja o osobnim podacima na koje HDZ-ovo vodstvo traži odgovore od vlastitog članstva.

Preosobno za stranku

Tajništvo stranke poslalo je ovih dana upitnike predsjednicima HDZ-ovih ogranaka kako bi ih proslijedili članstvu. Nisu zadali nikakav rok za ispunjavanje Upitnika, ali u uvodniku traže da to bude što prije. Neki pretpostavljaju da HDZ na taj način želi revidirati vlastito članstvo za slučaj izbora po principu jedan član - jedan glas, ali to zasad nije službeno potvrđeno.

Upitnik je prilično neobičan za hrvatsku stranačku scenu zbog niza osobnih pitanja o imovinskom stanju, završenoj školi/fakultetu, te političkoj prošlosti. Zato su neki iz HDZ-a anketu povezali s obavještajnom prošlošću Tomislava Karamarka te policijskom glavnog tajnika Milijana Brkića. Pojedina su pitanja ipak preosobna, smatraju naši sugovornici, da bi ih običan stranački član morao dijeliti s vodstvom stranke.

Nazvali smo neke od istaknutih HDZ-ovaca da ih pitamo smatraju li ta pitanja preosobnim, nepotrebnim i koja je njihova svrha. Darko Milinović se zabrinuo jer Upitnik još nije dobio.

- Pa jesam li ja još HDZ-ovac? - pitao je u šali Milinović i dodao da ništa nije dobio. Andrija Hebrang ga je dobio. Došao je, kaže, u pošti. Nije ga ispunio.

Nova ‘metla’

- Nisam ga ispunio i neću, pa nemam ni za godinu dana života prostora u njemu - kaže. Pitanja su mu se učinila, dodaje, neobičnima jer su izuzetno osobna, ali smatra da ne treba na sva odgovoriti. Misli i da se to radi kako bi se dobio pregled članstva, stručnog kadra.

- Svaka nova metla ponovno mete - komentira Hebrang, koji drži da taj popis nema veze s izborima po principu jedan član - jedan glas; jer svatko tko ima iskaznicu, ima pravo glasa ispunio Upitnik ili ne.

Tajništvo HDZ-a anketu pravda, kako je u uvodu objasnilo, “zajedničkim zadatkom da kvalitetno pripreme stranku za ostvarenje cilja - izborne pobjede”.

“Na tom putu jedna od prvih zadaća jest ustrojiti zajedničku stranačku bazu podataka. A sustav je konstanta...” Pitanja su u Upitniku podijeljena u 7 kategorija: osnovni podaci, podaci o stanovanju, kontakt, podaci o školovanju i radu, sudjelovanje u Domovinskom ratu, osobni podaci, o angažmanu u stranci. U kategoriji o školovanju i radu HDZ-ovo vodstvo zanima sve: od zvanja, preko sadašnjeg zaposlenja, do bivših poslodavaca i zadovoljstva na poslu. Tajništvo HDZ-a detaljno zanima i sudjelovanje njihovih članova u Domovinskom ratu.

Pitanje za povratnike

Jedna od najspornijih kategorija je ona u kojoj se traži cijeli niz osobnih podataka koji zapravo nemaju veze sa stranačkim članstvom. Od bračnog stanja, broja djece, njihove dobi, imovinskog stanja, do toga žive li u vlastitoj kući/stanu, te pripadaju li kategoriji socijalno ugroženih.

Za kraj HDZ bi želio znati ne samo otkad su njegovi članovi u stranci nego i jesu li u određenom vremenskom razdoblju napustili HDZ pa mu se vratili!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:05