DUGOOČEKIVANI PROJEKT

U siječnju se u Rovinju otvara javni i terapijski bazen vrijedan 60 milijuna kuna

Bit će to ogroman iskorak za rovinjsku bolnicu ‘Martin Horvat‘ koja će u sklopu bazenskog kompleksa dobiti niz novih sadržaja
 Goran Sebelic/Cropix

U siječnju se konačno otvara dugoočekivani javni i terapijski bazen u kompleksu rovinjske Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat". Gradska je to investicija teška više od 60 milijuna kuna koja će donijeti ovoj bolnici koja se obnavlja već godinama novi zamah, ali bit će to i mjesto gdje će se ponovno okupljati sportaši i rekreativci. Trenutno se uklanjaju nedostaci kako bi bazen mogao početi čim prije s radom.

Bit će to ogroman iskorak za rovinjsku bolnicu čiji je veliki investicijski ciklus započeo prije sedam godina jer će u sklopu bazenskog kompleksa dobiti niz novih sadržaja koji su joj nedostajali - zaseban terapijski bazen sa slanom morskom vodom koji zadržava talasoterapijske efekte mora, u potpunosti opremljena dvorana za hidroterapiju, novi prostor za fizikalnu terapiju, posebne svlačionice i sanitarne čvorove.

image
Goran Sebelic/Cropix

Zdravstveni je dio odvojen od sportskog i rekreacijskog, a spojen je toplom vezom s tzv. palestrom, odnosno prostranim bivšim austrijskim plesnim dvoranama u kojima se sada odvijaju vježbe s pacijentima.

- Kada smo počeli ulagati u Bolnicu, ona je bila u derutnom stanju. Pri dovršetku svih zacrtanih investicija, predstavljat će reprezentativan zdravstveni centar na nacionalnoj, ali i na međunarodnoj razini. Sve smo investicije planirali vodeći se mišlju o pacijentima i ljudskim resursima, stoga će predstavljati čast i zadovoljstvo raditi u ovakvoj ustanovi. Uskoro, zajedno s Gradom Rovinj-Rovinj i gradskim javnim poduzećem za upravljanje sportskim objektima Valbruna sport d.o.o., otvaramo sportsko-lječilišni bazenski kompleks gdje će bolnica dobiti potpuno novi terapijski dio na 700 kvadrata površine - ističe ravnatelj bolnice Marinko Rade.

image

Marinko Rade

Goran Sebelic/Cropix

No, osim novog bazena, Bolnica će za nekoliko mjeseci ponovno imati operacijsku salu koja je zadnji posljednji put bila u funkciji sada već daleke 1996. godine. Investicija je vrijedna 2,5 milijuna kuna, a operacijska sala bit će u biti funkciji od idućeg travnja, kao dio dnevne bolnice.

image

Novi bazen u Rovinju

- Konačno obnavljamo operacijske sale što je za nas zaista predstavlja povijesni čin. Posljednja operacija učinjena je davne se odvila 1996. godine, nakon čega se taj kompletni prostor jednostavno zatvorio i čime je započeo nesretan period za Bolnicu. Tu će biti smještena velika, moderno opremljena, dnevna bolnica. Kako svaku investiciju počinjemo planirati od ljudskih resursa, odnosno ljudskog kapitala, tako imamo već zaposlen tim specijalista iz Lovrana, Rijeke, Rovinja i Pule koji će ovdje implementirati svoja znanja. Namjera je biti u stanju rješavati sve probleme mišićno-koštane naravi u jednoj ustanovi, bilo da to iziskuje operativno ili neoperativno liječenje i rehabilitaciju. Želimo biti ustanova koja pacijentima nudi rješenja multidisciplinarnim pristupom na jednome mjestu - ističe ravnatelj Bolnice.

image
Goran Sebelic/Cropix

Taman kada se okončaju te navedene investicije, kreće se u novu, za ravnatelja Bolnice, možda trenutno najznačajniju investiciju vrijednu 17,5 milijuna kuna koju su podržali Istarska županija, kao osnivač i vlasnik Bolnice, te sve općine i gradovi, u Istarskoj županiji, zajednički prihvativši Sporazum o sufinanciranju kreditne obveze za adaptaciju i opremanje Odjela za dječju rehabilitaciju.

image

Novi bazen u Rovinju

Značajna je to poruka o odgovornosti i zajedništvu oko bitnih pitanja. Tim će se novcem urediti postojeća zgrada ravnateljstva bolnice gdje će se smjestiti Odjel za rehabilitaciju djece. U prizemlju zgrade bit će smještena potpuno nova poliklinika, odnosno terapijski i dijagnostički dio, a na katu zgrade će biti odjeli. Bit će uređeno 24 kreveta za djecu i njihove roditelje. Investicija će početi početkom 2023. godine, a bit će okončana u roku od godinu i pol dana. Time će biti završen ovaj veliki strateško-investicijski ciklus u rovinjsku bolnicu koja je za time vapila godinama.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Kada smo počeli formirati strategiju razvoja bolnice, krenuli smo s kadrovima. U mom konceptu funkcioniranja, ljudski kapital je glavni resurs. Mi želimo ispričati našu priču na drukčiji način, te u potpunosti se bazirati na ljude. Krenuli smo gradeći nove timove, testirati njihovu suradnju i ishode, a tek nakon toga smo krenuli s investicijama. Primjera radi, uvidjeli smo da u globalu nedostaju multidisciplinarni timovi i kapaciteta za ranu intervenciju i rehabilitaciju i habilitaciju djece. Vidjeli smo da iako se na izvješćima to ne prepoznaje, najmlađi pacijenti nisu bili u potpunosti opskrbljeni, te da su najčešće završavali u privatnim poliklinikama i ambulantama, iako te postupke redovito pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Kako se radi o dugotrajnim terapijama, to bi obitelji znalo stajati značajna sredstva. Osobno sam upoznao roditelje koji su bili primorani prodati dio obiteljske imovine kako bi osigurali kontinuiranu rehabilitaciju i habilitaciju svog djeteta. To je civilizacijska sramota, koju ne smijemo dopustiti jer ponavljam, navedene postupke redovito pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a naša je odgovornost omogućiti da navedeni pacijenti dobre primjerene terapije u primjerenom roku - smatra Rade.

image

Marinko Rade

Goran Sebelic/Cropix

Sukladno tome, krenuli smo s formiranjem specifično educiranog tima. Tim je počeo s radom još prije četiri godine, ove godine je već realizirao 4500 postupaka, što govori o njihovoj kvaliteti i realnoj potrebi za ovu vrstu integriranog pristupa, te sada u Rovinj dolaze mali pacijenti iz cijele Hrvatske. Isti modalitet rada primjenjujemo i u ostalim djelatnostima i specijalnostima. Uspješna ustanova se temelji na uspješnim timovima.

image

Novi bazen u Rovinju

Kroz investiciju u novi Odjel za rehabilitaciju djece, broj pacijenata će se povećati, ali bit ćemo u mogućnosti pružati i intenzivniji i efikasniji oblici terapije koji će garantirati bolje ishode za naše pacijente. U svemu tome, bitan dio priče je integracija i socijalizacija djece u postupku rehabilitacije, jer će naši najmlađi pacijenti nakon jutarnje terapije cijelo popodne moći provesti na bolničkoj plaži s vršnjacima i ostalom djecom koja se svakodnevno ovdje kupaju, ili u igri u velikom parku oko bolnice.

- Ovime omogućavamo djeci pravedno i inkluzivno djetinjstvo kao temelj za razvoj - zaključuje Rade.

Ravnatelj zadovoljan poslovanje bolnice

Ravnatelj "Martina Horvata" Marinko Rade zadovoljan je i poslovanjem bolnice čiji su prihodi porasli od kada je preuzeo bolnicu za 35.6 posto, a o investicijama da ne govorimo.

Jer u tih sedam godina u specijalnoj bolnici uređene su glavne zgrade, ali i sadržaji za zdravstveni turizam te terapijska plaža.

I ne samo to, bolnica koja je nekad imala samo djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije te ortopedije proširila je svoj djelokrug rada na neurologiju, pedijatriju, neuropedijatriju, dječju ortopediju, dječju rehabilitaciju, kliničku psihologiju, logopediju, edukacijsku rehabilitaciju, stručnu i znanstvena djelatnost, anesteziologiju, reanimatologiju te medicina boli, te tako značajno povećala broj ambulanti, kao i spektar nuđenih usluga.

image

Novi bazen u Rovinju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:04