TAJNA BANKE U TIROLU

U Sanaderovu sefu pronašli pola milijuna eura keša

Sredinom siječnja hrvatski su istražitelji otvorili Sanaderov pretinac u banci u Tirolu
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Sredinom prošlog mjeseca zamjenik glavnog državnog odvjetnika RH Lazo Pajić i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan boravili su dva dana u Austriji, a povod je, među ostalim, bio otvaranje sefa koji je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader imao u jednoj banci na području Tirola.

Nakon što je već otkriveno da je Sanader tamo imao dva računa , na svoje i ime svog punca, na kojima je bilo ukupno oko 1,3 milijuna eura, neslužbena informacija da je u sefu banke pronađena manja količina novca nije pobudila veću pozornost javnosti.

SPECIJAL: SVE O BIJEGU I UHIĆENJU IVE SANADERA

Nalog za otvaranje

Međutim, Jutarnji list iz pouzdanih izvora u Austriji doznaje da Sanaderov “bankovni pretinac” i nije bio tako siromašan. Naši sugovornici ustvrdili su nam da je iz sefa izuzeta veća količina gotovine. Navodno se radi o približno pola milijuna eura. Osim toga, Sanader je u sefu pohranio i vrijednosne papire. O kakvim se vrijednosnicama radi i kolike ukupne vrijednosti, nismo uspjeli doznati.

Prije otvaranja sefa austrijski su istražitelji raspolagali i informacijama da je Sanader u njemu sklonio i neke dokumente o vlasničkim udjelima u tvrtkama, određene bankovne podatke i slično. No, ništa od toga navodno nije bilo u sefu kada su ispunjene sve formalnosti i kada je dobiven nalog za njegovo otvaranje.

Tajnost podataka

Jedino što su istražitelji još pronašli, neslužbeno doznajemo, bili su određeni dokumenti i certifikati izdani koncem 2009. i početkom 2010. namijenjeni ishođenju austrijskog državljanstva koje Sanader, čini se, ipak nije zatražio. I austrijska i hrvatska strana pokušavaju držati u tajnosti informacije o sadržaju sefa bivšeg hrvatskog premijera, tako da službenu potvrdu tih podataka nismo uspjeli dobiti ni u Zagrebu ni u Salzburgu, gdje se vodi postupak za izručenje Sanadera Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:42