NEJASNOĆE NA DRŽAVNIM OBILJEŽJIMA

U SABORU IZMJENA ZAKONA O GRBU I ZASTAVI Uskoro ćemo znati koje su boje kuna te papci i rogovi koze

Kakve je boje kuna na hrvatskom grbu, a kakve papci i rogovi na istraskoj kozi trebalo bi jasno definirati izmjenama Zakona o grbu i zastavi.

Sabor odnosno Odbor za Ustav i poslovnik i politički sustav, najavio je danas predsjednik Sabora Josip Leko , pokrenut će postupak izmjena Zakona o grbu i zastavi kojima bi se jasno trebale definirati sve najasnoće oko službenih hrvatskih obilježja.

Predsjedništvo Sabora na današnjoj je sjednici razmotrilo problem neusklađenosti grafičkog standarda hrvatskoga grba sa Zakonom o grbu i zastavi te zaključilo da će nadležni Odbor pokrenuti postupak izmjena zakona. Na temelju tog zakona dat će se nalog o izradi grba koji će u materijalnom obliku odgovarati propisanom standardu.

Predsjednik Sabora upozorio je na problem da hrvatski grb još nije uređen, jer se zastalo tek na nacrtu, te da bi zakon trebao podrobnije opisati kako bi taj službeni državni simbol trebao izgledati. Zakon bi tako, među ostalim, trebao propisati je li kuna, koja simbolizira povijesnu ulogu brodskog Posavlja, smeđe ili zlatne boje, jesu li papci i rogovi na istarskoj kozi crveni ili neke druge boje, koliko je rubna crvena crta odmaknuta od samog grba, koji je nagib luka, i slično.

- Sve bi to trebalo opisati kada se radi o službenim obilježjima, druga je stvar kada se radi o kreaciji i slobodi umjetnika - rekao je Leko.

Na novinarski upit nije li neobično da se u promjene državnog grba ide sada, nakon više od 20 godina koliko taj simbol postoji, Leko kaže kako nema ništa čudno u tome da se usklađuje ono što do sada nije bilo usklađeno.

- Materijalni oblik je trebalo izraditi i prije 20 godina, ali to nije napravljeno - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 10:42