SABORSKA RASPRAVA O POREZNOJ REFORMI

U Saboru burna rasprava! Šuker o dizanju PDV-a: Gdje je nestao harač? Slatko sam se smijao čitajući raspravu iz 2009.

 Damjan Tadic / CROPIX

Saborska rasprava o porastu PDV-a na 25 posto podigla je tenzije među zastupnicima, ali vrhunac je vjerojatno bilo izlaganje bivšeg ministra financija, a sada jednog od opozicijskih čelnika, Ivana Šukera. On je podsjetio kako isti oni ljudi koji su kritizirali njegovu vladu 2009. godine zbog podizanja PDV-a za jedan posto sada taj isti porez podižu za dva postotka.

- Danas nema harača. Nestao harač. Nema ga, nestao - započeo je raspravu Šuker, koji je primijetio 'kako kolege o istoj temi raspravljaju različito', piše Tportal .

- Slatko sam se jutros nasmijao čitajući fonogram rasprave o PDV-u iz 7. mjeseca 2009. Vrlo je interesantno kako kolege o istoj temi raspravljaju različito i zato sam krenuo s pričom o haraču. Ima ona priča gdje je nestao čovjek, a ja bih rekao gdje je nestao harač', kazao je Šuker.

Bivši ministar financija je također zamjerio što ova porezna reforma nije prošla javnu raspravu zbog udara koji će činiti na građane i poduzetnike. Poreznu politiku vlade je opisao riječima 'svima smo dali, a nikome nismo uzeli'.

- Perpetuum mobile nije izmišljen u tehnici, a bome ni u porezima - primijetio je Šuker.

Na njegovo izlaganje repliku je imao HDSSB-ov Dinko Burić, koji ga je upozorio da je iznio krivi podatak.

. Ne znam da'l da se nasmijem ili da zaplačem kad kažete da će ušteda na smanjenju doprinosa biti 60.500 puta 1.200. nije vam to 60 tisuća nego 600 tisuća. Sad mi je jasno kako su nestajali novci iz državnih tvrtki, vama jedna nula više ili manje ništa ne znači - poručio mu je Burić, piše Tportal .

- Podizali smo PDV za jedan posto, a ministar Linić tada je govorio kako Vlada u Sabor šalje glupost za glupošću. Podsjećam na to, jer danas govorimo o rastu PDV-a za dva posto - istaknula je Jadranka Kosor, pišu 24sata.hr .

Kritiku i HDZ-u i Koaliciji uputio je HDSSB-ov Zoran Vinković koji je poručio kako je 'jedan posto bio harač, a dva posto je superharač'. Vinković je izjavio kako će njegova stranka podržati sve vladine mjere osim podizanja PDV-a. Proračun je nazvao 'niti realnim, niti socijalnim, niti humanim', a posebno je kritizirao činjenicu da su Slavonija i Baranja opet ostale 'kratkih rukava'.

Laburist Dragutin Lesar je predložio međustopu i na struju i plin, kao i na neke namirnice.

- Dodao bih još i jaja i mlijeko u prahu pa bismo imali Unrine pakete - pecnuo je Lesar, a naglasio je kako porezni sustav neće biti pravedan sve dok kod oporezivanja dohotka, dividende i dobiti ne bude progresivnih stopa, pišu 24sata.hr .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 04:19