OPASNI SAVJETI

'U ratu sam doživio svašta, ali to se ne može usporediti sa razinom mržnje koju sam doživio od Pernarovih pristaša'

 
 Dragan Matic / CROPIX

Dr. Herman Vukušić, psihijatar Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb, prije dva dana promptno je reagirao na objave saborskog zastupnika Ivana Pernara koji se prometnuo u samozvanog liječnika koji dijeli savjete za liječenje kašlja, gripe, prehlade uzimanjem megadoza vitamina C, i pozvao nadležne institucije da ga zaustave. Nakon toga uslijedile su prijetnje smrću uvaženom liječniku specijalistu s dugogodišnjim iskustvom. Jučer ga je Slobodna Dalmacija upitala za reakciju i dobili iscrpan odgovor na pitanje zašto se uopće osvrnuo na recentnu "Pernarovu terapiju".

- Već prije mi je je zapelo za oko Pernarovo protivljenje cijepljenju, mislim da tada još nije bio saborski zastupnik, jer se to događalo upravo u vrijeme epidemije ospica u Dubrovniku, gdje je procijepljenost djece pala ispod 50 posto. Počeo sam razmišljati da su za to krivi svi antivakseri u Hrvatskoj, od kojih je Pernar najaktivniji - kaže dr. Vukušić.

Onda mu je u profesionalnu zonu zanimanja ušao kada je počeo propagirati negiranje farmakoterapije za depresiju i nudeći šumu kao bolji antidepresiv, na što je vrlo konkretno i emotivno reagirao novinar Indeksa Vojislav Mazzocco koji je izišao iz ormara i priznao da boluje od depresije, istaknuvši da je to teška bolest te upozorio Pernara da prestane sa svojim kontrasavjetima jer će nekoga navesti na suicid.

- Ja sam na to reagirao objavom potpore gospodinu Mazzoccu, a kada sam vidio i čuo za nove Pernarove 'terapijske smjernice' vezane za liječenje kašlja kod dojenčadi dodavanjem askorbinske kiseline (vitamina C) u majčino mlijeko, onda sam shvatio da sukladno svojoj obvezi koja proizlazi iz Zakona o liječništvu moram reagirati. I u najmanju ruku zatražiti od nadležnih institucija da promptno reagiraju - kaže psihijatar.

I jesu li reagirali?

- Danas sam bio u Ministarstvu zdravstva na razgovoru povodom jedne druge teme, ali usput sam dobio uvjeravanje od mjerodavnih dužnosnika da će se Ministarstvo brzo očitovati. Međutim, moram priznati da me ražalostila reakcija moje cehovske komore. Oni su, naime, u svojem javnom priopćenju reagirali na način da "apeliraju" na javne osobe da se suzdrže od dijeljenja savjeta u vezi sa zdravljem, što je za mene kao člana Komore zastrašujuće. Moramo biti svjesni da je povjerenje hrvatskih građana u sustav zdravstva posljednjih nekoliko mjeseci vrlo poljuljano slučajevima "Zaprešić", "Split" i "Metković". Zato Hrvatska liječnička komora ne smije na očiti primjer nadriliječništva, i to od strane jednog saborskog zastupnika, reagirati apelom, već direktnom kaznenom prijavom. To su kao tijelo javne vlasti obvezni učiniti temeljem Zakona o liječništvu - jasan je naš sugovornik.

Pitali smo ga i kako je doživio prijetnje smrću?

- Kao dragovoljac, pristupio sam u hrvatsku vojsku prvog dana nakon diplomiranja na Medicinskom fakultetu. U ovih 28 godina nakon rata doživio sam svašta. Međutim, gotovo ništa što sam proživio po ratištima i u političkim kuloarima nije usporedivo s razinom mržnje koja je od Pernarovih pristaša, ali ne i glasača Živog zida, prema meni iskazana u zadnjih nekoliko dana. Prijetnje koje sam doživio nakon ovih nekoliko recentnih javnih nastupa prijavio sam policiji koja je profesionalno odradila svoj posao, a od Živog zida, s obzirom na to da je Ivan Pernar njihov istaknuti zastupnik, u najmanju ruku očekujem da se ograde od govora mržnje spram mene, kao što je to HDZ učinio u slučaju Đakića juniora - zaključuje dr. Vukušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:41