DOBRA VIJEST ZA DONATORE

U PUČKE KUHINJE UMJESTO U SMEĆE Ispravna hrana koja nije za tržište bit će bez PDV-a

'Imamo informaciju iz jednog trgovačkog lanca da se samo kod njih mjesečno uništi prehrambeno ispravne robe u vrijednosti od oko 20 tisuća kuna'
 Vlado Kos/CROPIX

Više od 400 tisuća tona hrane (mlijeka, mesa, ribe, voća, povrća...) godišnje u Hrvatskoj završi u smeću. Riječ je o proizvodima pred istekom roka ili s manjim nedostacima, pa nisu za tržište, piše Slobodna Dalmacija. Otkupljivači i veletrgovci robu s greškom bacaju jer nemamo uređen postupak donacija hrane. Čak ni donatori nisu oslobođeni PDV-a. Stoga im je jednostavnije hranu baciti nego je nositi ustanovama socijalne skrbi, domovima, prihvatilištima i pučkim kuhinjama ili na reciklaži u posebne kafilerije, gdje se pretvara u umjetno gnojivo i stočnu hranu.

Međutim, novi Zakon o poljoprivredi, koji je upućen u saborsku proceduru, trebao bi stati na kraj apsurdima. Njegovo donošenje pozdravljaju veletrgovci i otkupljivači poljoprivrednih proizvoda, ali i pružatelji socijalnih usluga.

– Obradovala nas je vijest da će uskoro prehrambeni artikli, odnosno voće i povrće koje nije za tržište, biti oslobođeno PDV-a, a time i raspoloživo za donacije siromašnima – ističe Slavko Jerončić, ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je to mnogo puta tražio.

Prekapanje kontejnera

– Imamo informaciju iz jednog trgovačkog lanca da se samo kod njih mjesečno uništi prehrambeno ispravne robe u vrijednosti od oko 20 tisuća kuna. Također je u jednom ribogojilištu uništeno oko 20 tona tune koja zbog neodgovarajuće težine nije mogla u izvoz, jer je PDV bio prepreka da se dodijeli Caritasu – istaknuo je Jerončić.

Caritas je, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, u posljednja dva mjeseca podijelio više od 200 tona mandarina i 30 tona jabuka izuzetih s tržišta.

Velikih problema imaju i otkupljivači voća i povrća.

– Nerazumno je i neljudski da mnogi gladuju pokraj obilja hrane koja završi na otpadu, a ne bi morala. Neodgovorno je društvo koje nema bolje instrumente poticanja dobrotvornih nastojanja preko poreznih olakšica, a ljudi kopaju po kontejnerima i srce vam se steže. Donirat ćemo i više ako ne bude PDV-a – rekao nam je Strahimir Filipović, direktor otkupljivačkog poduzeća “Mandarinko”.

Ministarstvo poljoprivrede će s Ministarstvom zdravlja, ali i s Ministarstvom socijalne politike i mladih i ostalim nadležnima, izraditi pravilnik o donacijama hrane i hrane za životinje. Propisat će se i uvjeti koje hrana mora zadovoljavati da bi se mogla donirati, a to su zdravstvena sigurnost i ispravnost, piše Slobodna Dalmacija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:35