HGSS UPOZORAVA

‘U protekla dva dana intervenirali smo 9 puta, od toga 5 puta tražeći sakupljače gljiva i kestenja!‘

Šume su pune gljiva, kestenja i ljudi, pa HGSS-ovci imaju pune ruke posla tražeći one koje je mrak uhvatio usred šume

Potraga HGSS-a

 Facebook/HGSS

Vrijeme ovoga listopada idealno je za šetnje prirodom, šume su pune gljiva i kestenja i mnogo je onih koji svaki vikend odlaze na izlet. Međutim, svako toliko se dogodi da nekoga šuma zavara, a kako mrak sve brže pada, posla sve češće ima i HGSS.

Na svojem su Facebooku HGSS-ovci stoga izdali upozorenje.

‘U protekla dva dana intervenirali smo 9 puta, od toga 5 puta tražeći sakupljače gljiva i kestenja

Za sakupljačima su tragale stanice Požega, Karlovac, Novska i Samobor. Samoborci su imali dvije potrage u vrlo kratkom vremenu, a u posljednjih 10 dana čak 4 potrage za ljubiteljima gljiva i kestenja‘, kažu HGSS-ovci.

‘Dani postaju sve kraći a mrak se u šumovitim predjelima spušta vrlo brzo. Kod sakupljanja plodova lako se zanijeti i gledati u tlo tražeći plodove i zanemariti orijentiranje. Dolaskom noći, a posebno ako osoba nema rasvjetu, kretanje po terenu je otežano i izgledno je da se bez vidljivih orijentira lako izgubiti.

Stoga apeliramo na sakupljače jesenskih plodova da se uvijek kreću u grupi, da krenu dovoljno rano i iziđu iz šume prije mraka, da uvijek imaju mobitel s punom baterijom kako bi mogli pozvati pomoć i svakako da nekome od obitelji ili prijatelja jave gdje idu i kada se planiraju vratiti i naravno da imaju adekvatnu obuću i odjeću.

Zbog naglih promjena meteouvjeta i pada temperature s dolaskom noći čak i one akcije koje djeluju bezazleno mogu imati tragične posljedice uslijed pothlađivanja ili težih ozljeda. Specifičnost potražnih akcija je što ne znamo lokaciju osobe pa je prvi korak pronalazak što može potrajati, a tek iza tog koraka slijedi spašavanje‘, upozoravaju HGSS-ovci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:28