POTOP NA JUGU

U Pločama jutros pala rekordna količina kiše, Vakula objavio što nas čeka za vikend i početkom sljedećeg tjedna

Tijekom petka velika je vjerojatnost za lokalno obilnu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, za vikend svježije

Ilustracija

 Matija Djanjesic/Cropix

U skladu s prošlodnevnim vremenskim prognozama i upozorenjima tijekom četvrtka i u noći na petak u većini je Hrvatske palo barem malo kiše, a ponegdje je bilo i obilnih pljuskova s grmljavinom, čak i rekordnih.

Prema podacima mjerenja na meteorološkim postajama DHMZ-a u petak ujutro više od 100 litara kiše po četvornome metru izmjereno je u Pargu iznad Čabra - 113,5 litara i u Crnom Lugu u NP Risnjak - 165 litara te najviše u Pločama - čak 189,8 mm ili litara po četvornome metru.

Pritom ovih skoro 190 litara u Pločama nije samo više od prosjeka za cijeli rujan, nego je apsolutno najviša dnevna količina oborine na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a, na kojoj postoje podaci od 1978. godine.

Do sada je rekordna dnevna količina oborine u rujnu bila 123,5 mm, izmjerena ujutro 9. 9. 1982. godine, a apsolutni dnevni rekord zabilježen je 26. 8. 1995. - 161,5 mm.

I tijekom petka je vrlo velika vjerojatnost za lokalno obilnu kišu, često i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Stoga su stručnjaci DHMZ-a objavili i mnogobrojna upozorenja u europskom Meteoalarm sustavu, prenosi HRT prognozu meteorologa Zorana Vakule.

Nestabilno će u većini Hrvatske biti i tijekom svježijeg vikenda, ali uz ipak rjeđu i manje obilnu kišu. U prvom dijelu novoga tjedna ponovno će biti stabilnije, sunčanije i toplije, ponegdje vjerojatno čak i vruće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:40