‘TO JE PRETUŽNO‘

U osnovnu školu u Petrinji ove godine upisano najmanje učenika u njezinoj višestoljetnoj povijesti

Iako se očekivalo da će nova zgrada za učenike biti spremna već koncem ove godine, rok za njenu izgradnju je Božić 2023.

Škola Petrinja

 Damir Krajac/Cropix/Cropix

U prvi razred Prve osnovne škole Petrinja, čija bi nova zgrada trebala biti izgrađena za Božić iduće godine, u novu je školsku godinu upisano samo 27 učenika, najmanje u njezinoj višestoljetnoj povijesti.

Iz škole su pak ovoga ljeta otišla tri osma razreda sa po 20 učenika.

"To je pretužno, ta brojka označava tragediju jer je to nikad manje upisane djece u Prvoj osnovnoj školi u njezinoj višestoljetnoj povijesti", rekao je ravnatelj te škole Robert Groza.

Nakon razornog potresa u prosincu 2020. mađarska Vlada donijela je odluku o financiranju izgradnju nove Prve osnovne škole Petrinja na mjestu nekadašnje stare tvornice Gavrilović.

Izgradnja je u tijeku, pa iako se očekivalo da će nova zgrada za učenike biti spremna već koncem ove godine, rok za njenu izgradnju je Božić 2023. godine.

Nova zgrada Škole prostirat će se na 7500 metara četvornih, imat će 20 suvremeno opremljenih učionica, nastava će se biti u jednoj smjeni. Uz školu, gradit će se i sportska dvorana od 1500 metara četvornih. Cijela investicija vrijedna je oko 20 milijuna eura.

Što se tiče povijesti te škole, oko 1700. godine počinje s radom dvorazredna pučka škola unutar tadašnje utvrde u Petrinji.

Prije potresa Prva osnovna škola bila je moderna škola u centru Petrinje. Uz matičnu školu, djelovao je i područni odjel u Hrastovici. Također je bila i vježbaonica za Učiteljski fakultet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:33