POVLAČENJE SREDSTAVA

U Osijeku se realiziraju projekti vrijedni više od milijardu kuna, financirani iz EU fondova

Nastojat ćemo realizirati što veći broj projekata sredstvima EU fondova, kako bi tako rasteretili gradski proračun, poručio je Radić

Ivan Radić

 Marko Mrkonjić/Cropix

Na području Osijeka u tijeku su projekti vrijedni više od milijardu kuna, većinom financirani iz EU fondova, a za osječku Urbanu aglomeraciju do 2027. osigurano je 55 milijuna eura, rečeno je u ponedjeljak na sastanku osječkih gradskih čelnika s eurozastupnikom Karlom Resslerom.

Iz Gradske uprave Osijeka priopćeno je kako je sastanak održan u Bruxellesu u sklopu 20. izdanja Europskog tjedna regija i gradova, koje se održava od 10. do 13. listopada.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izvijestio je da su među najvećim projektima modernizacija tramvajske infrastrukture, izgradnja podvožnjaka u Ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića, najsuvremenijeg pročistača otpadnih voda, te izgradnja središnje zgrade u IT parku.

Istaknuo je i kako se povećao iznos za osječku Urbanu Aglomeraciju Osijek, gdje je za 10 jedinica lokalne samouprave, u razdoblju 2021.-2027. godine osigurano ukupno 55 milijuna eura, dok je u prethodnom razdoblju, kada je ova Aglomeracija imala 19 jedinica lokalne samouprave, na raspolaganju bilo 40,6 milijuna eura.

Nastojat ćemo i dalje realizirati što veći broj projekata sredstvima EU fondova, kako bi tako rasteretili gradski proračun, poručio je Radić.

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ) rekao je kako je Osijek srednjoeuropski grad. koji ima naglašenu europsku dimenziju i zbog toga je dobro da je proaktivan u razumijevanju onoga što se događa u središtu Europe.

"U Osijeku svjedočimo snažnom financiranju projekata, koje dolazi iz EU sredstava, a koji u konačnici mijenjaju život građana Osijeka na bolje", istaknuo je zastupnik u EU Parlementu Ressler.

Ocijenio je da Osijek ima velik potencijal u područjima digitalne i zelene tranzicije.

Među kapitalnim gradskim projektima dogradonačelnik Dragan Vulin istaknuo je i obnovu i revitalizaciju osječke Tvrđe. Dodao je kako je projekt osječkog IT parka jedinstven u Hrvatskoj jer "spaja zemljišta na kojima poduzetnici mogu ostvariti pravo građenja i središnju zgradu koja će služiti svima, kao konferencijski centar, ali i coworking prostor".

Do sada je popunjeno osam od devet parcela, a središnja zgrada biti će inkubator i akcelerator za one tvrtke koje već posluju u toj djelatnosti. Osijek je već prepoznat po svom IT sektoru, a cilj nam je daljnje jačanje i širenje tog sektora, zaključio je dogradonačelnik Vulin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:52