POMOĆ IZBJEGLICAMA

U Osijeku pokrenut akcijski plan ‘Slavonsko srce za obitelji Ukrajine‘: ‘Riječ je o integraciji...‘

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu okuplja velik broj stručnjaka, ponajprije psihologa, koji imaju iskustva iz migrantske krize 2015. godine

Slavonsko srce za obitelji Ukrajine

 Osječko-baranjska županija

U nepuna dva tjedna od početka ruske invazije na Ukrajinu, na područje Osječko-baranjske županije do sada je izbjeglo 117 osoba iz ove ratom zahvaćene zemlje. Domaćini su se već od prvoga dana organizirali za prihvat kako bi izbjeglicama u maksimalnoj mjeri olakšali traume koje nose sa sobom, a sada je učinjen i korak više.

Osječko-baranjska županija u suradnji s nevladinom organizacijom Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek pripremila je akcijski plan ''Slavonsko srce za obitelji Ukrajine''.

"U prvim danima najvažnije je bilo osigurati kvalitetan prihvat izbjeglih ljudi, osigurati im smještaj, zdravstvenu zaštitu... i to je sada već postalo na neki način rutina. No, paralelno smo u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu pokrenuli izradu akcijskog plana s ciljem što brže i bolje integracije ljudi iz Ukrajine, poglavito djece, u hrvatski sustav. Riječ je o planu integracije izbjeglica na temelju odluke Vlade o uvođenju privremene zaštite za raseljene osobe iz Ukrajine, kojima im se osigurava pravo na boravak, iskaznicu, osnovna sredstva za život i smještaj, zdravstvenu zaštitu, osnovno i srednje obrazovanje, pravo na rad... Uključene su brojne institucije te udruge civilnog društva i zdravstvene ustanove", rekao je Mato Lukić, osječko-baranjski dožupan i načelnik županijskog stožera Civilne zaštite.

image

Tomislav Ramljak

Osječko-baranjska županija
image

Slavonsko srce

Osječko-baranjska županija

Ispred Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, njihov je predsjednik Tomislav Ramljak naglasio kako Centar okuplja velik broj stručnjaka, ponajprije psihologa, koji imaju velika iskustva iz migrantske krize 2015. godine.

"Tada smo dali veliki obol u radu sa djecom na njihovoj integraciji u društvo i pružanju psihosocijalne pomoći, a to ćemo u još većem obimu primijeniti i sada. Naglasak je na radu s djecom. Tako će već u ponedjeljak u Kulturnom centru Osijek s radom krenuti dječji kutak, gdje će se raditi procjena potreba i stanja djece, učenje hrvatskog jezika... Želja je da se djecu što prije uključi u odgojno-obrazovne procese. Također, sve je više i nestale djece, pa moramo biti spremni da će biti i djece bez pratnje. Oporavak i integracija u našu sredinu osnovni su zadaci. Želimo da uđu u rutinu, jer ona u vrijeme krize znači sigurnost", rekao je Ramljak, dok je dogradonačlnik Osijeka Dragan Vulin naglasio kako je Grad stavio na raspolaganje sve svoje resurse i kapacitete. Troje djece već je krenulo u školu, izbjeglicama je osiguran besplatan gradski prijevoz, ogranizirat će se za njih i kazališne predstave, a uskoro se planira djeci omogućiti i integraciju vrtiće, sportske klubove.

image

Humanitarna pomoć

Osječko-baranjska županija

Sve informacije o ovom akcijskom planu mogu se pronaći na web stranici. Lukić je zahvalio i brojnim građanima Osječko-baranjske županije koji su ponudili smještaj za izbjeglice u slobodnim objektima, kao i onima u kojima sami žive. Zahvalio se i brojnim tvrtkama, bankama koje su se uključile u pružanje pomoći, poput Saponije koja je ustupila skladišni prostor s opremom te NK Osijek koji je ponudio plaćati smještaj za obitelji koje to ne mogu same, pa su već preuzeli plaćanje najma jednog stana u koji je smještena obitelj s petero djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:20