Zanimljiv rasplet

U Oroslavju u drugi krug idu nezavisni kandidat i HDZ-ovac za kojeg tvrdi da mu je nudio mito

Viktor Šimunić početkom godine optužio je HDZ-ovce da su mu nudili funkcije u zamjenu za podršku
Viktor Šimunić
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Lokalni izbori u Oroslavju u Krapinsko-zagorskoj županiji raspliću se u interesantnom smjeru. Nakon sto posto obrađenih biračkih mjesta, u drugi krug ulaze HDZ-ov Emil Gredičak i nezavisni kandidat Viktor Šimunić.

Šimunić je kandidat koji je početkom ove godine tvrdio da su mu HDZ-ovci nudli funkcije u zamjenu za podršku na lokalnim izborima. Na snimci koju su tada objavili mediji moglo se čuti HDZ-ovog člana predsjedništva i saborskog zastupnika Žarka Tušeka kako Šimunića pita 'kaj bi ti štel biti'.

Osim Tušeka, 'nemoralnu ponudu', tvrdio je Šimunić, nudio mu je i gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak.

image
Emil Gredičak
Zeljko Puhovski/Cropix

U drugom krugu izbora će se, dakle, naći upravo njih dvojica; nezavisni zastupnik i kandidat za kojeg tvrdi da mu je nudio mito. Prema rezultatima DIP-a, HDZ-ov Gredičak osvaja 31,68%, a Šimunić 29,47%.

Nakon što je izbila afera, HDZ-ov kandidat tvrdio je da se sporni sastanak održao na inicijativu Šimunića te da je tražio da ga HDZ podrži u utrci za župana. No, tvrdio je da su oni to odbili, pa mu Tušek, kako je to opisao Gredičak, ponudio 'druge modalitete političke suradnje'.

U cijelu priču na kraju se uključio i USKOK. Pozvali su oroslavskog nezavisnog vijećnika Šimunića da im "dostavi raspoložive materijale i iznese svoja saznanja" o snimljenom razgovoru, no zasad nisu pokrenuli nikakvu istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:57