GALA DOGAĐAJ

U Opatiji dodijeljene ekskluzivne nagrade za vinsku damu i vinskog gospodina godine

Konkurencija je bila vrlo žestoka, a zanimljivo je da su vinske dame koje su kandidirane redom došle iz Istre

Ivan Sladić i Antonella Sorgo Kozlović

 Rene Karaman

Iza vinarija skrivaju se, dakako, vinari, ali i vinarke, žene koje svojim trudom stvaraju najkvalitetnije kapljice koje Hrvatsku već godinama svrstavaju u rang najboljih "premium" vinskih destinacija.

Konkurencija je, stoga, izuzetno žestoka, za svaku nagradu valja se boriti baš kao i za svaki trs i svaku butelju. Ne čudi onda što je bio veliki interes na natječaj za "Vinsku damu" i "Vinskog gospodina" hrvatske vinske scene za 2021.

Pobjedu su odnijeli Antonella Sorgo Kozlović iz Momjana i Ivan Sladić iz Plastova kraj Skradina. Na drugom su mjestu Istrijani Izabela Vitasović i Peter Poletti, a treće su mjesto osvojili Ana Peršurić Palčić iz Istre i Franjo Kolarić iz Hrastja Plešivičkog.

- Zanimljivo je spomenuti da sve tri kandidatkinje za Vinsku Damu dolaze iz Istre, a Vinska Gospoda iz Zagrebačke, Istarske i Šibensko-kninske županije. Pobjednici su osvojili besplatno sudjelovanje na idućem Zadar Wine Festivalu te poklon pakete Barcaffè-a, Pietro&Pietro by Natura Tartufi, Aura destilerije, Miva galerije vina i Staklarne Rogaška. Kako bi im ovaj izbor ostao u dugom i lijepom sjećanju, dobili su na dar i drvene figure u obliku Vinske Dame i Vinskog Gospodina, dizajn mlade umjetnice Tomislave Akrap - ističu organizatori.

Njihova je posebnost što su izrađene od slavonskog hrasta u bačvariji Srnec iz Nedelišća i paljene kao što se pali vinska bačva. Prisutni su uživali u suhomesnatim i mliječnim delicijama Buretić Brega i Mljekare Latus, a da slavlje bude obilježeno baš kako treba pobrinuli su se naši vinari. Za glazbeni dio bio je zadužen Tomislav Goluban, blues glazbenik i kantautor, višestruki dobitnik Porina i brončane medalje 2021. na prestižnom natjecanju Global Music Awards.

Vinska Dama, Antonella Sorgo Kozlović prigodom primanja nagrade je izjavila: “Biti proglašena Vinskom Damom na ovom izboru znači posebno poštovanje i uvažavanje svega onoga što radimo, ne samo ja nego i cijela moja obitelj. Imamo veliku čast i moć biti ambasadori takve priče i pravi je užitak to prenijeti na naše goste, gdje god ih mi susretali: na sajmu vina, na posebnim eventima, na prezentacijskim večerama ili još bolje u našim domovina - vinarijama. Jer priča o vinu je priča o ljudima, priča o teritoriju i priča o tradiciji.

“Izuzetno sam ponosan što je javnost prepoznala naš dugogodišnji rad, trud i njegovanje tradicije kroz ljubav prema vinu. Posebno bih želio istaknuti važnost ovog projekta za sve mlade vinare u Hrvatskoj, koji kroz ovakve susrete i podršku mogu svakodnevno nadograđivati svoje znanje i postati ambasadori hrvatskog vina u svijetu.” dodao je Vinski Gospodin Ivan Sladić.

”Željeli smo predstaviti vinare kao javne osobe koje imaju svoje pratitelje.” Pojavilo se mnogo vinskih festivala, natjecanja i uvijek je vino u prvom planu. Mi smo željeli predstaviti ljude koji proizvode ta vina u kojima vi uživate i omogućiti ljubiteljima vina da ih upoznaju i još više zavole kroz njihove ljudske kvalitete”, dodao je organizator i idejni začetnik cijelog projekta, Tomislav Stiplošek iz Udruge G.E.T.

Da ne ostane sve na protokolu, pobrinuli su se organizatori koji su već u autobusu iz Zagreba krenuli sa lijepim programom, malenim zalogajčićima te dobrom atmosferom, a druženje se nastavilo u restoranu Yacht Club Opatija koji se diči svojim ribljim specijalitetima.

Vinska kultura u Hrvatskoj je na vrlo visokoj razini te je jedan od naših najvažnijih turističkih aduta, a zahvaljujući ovakvim vinarkama i vinarima ne treba sumnjati da će tako i ostati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:40