ENGLESKI INVESTITORI

U Obonjan se ulaže 50 milijuna dolara

Obonjan će biti prva otočna destinacija na Jadranu specijalizirana za pružanje modernog turističkog doživljaja na područjima umjetnosti, glazbe, održivog življenja, wellnesa, gastronomije i tehnologije za turiste iz cijelog svijeta visoke platežne moći
 Google maps

ŠIBENIK – Teški građevinski strojevi 'okupirali' su otok Obonjan u šibenskom arhipelagu, nekada poznat kao otok Mladosti, te su počeli radovi na obnovi tamošnjih turističkih kapaciteta i infrastrukture. Temeljem potpisanog ugovora Grad Šibenik je dodijelIo koncesiju nad otokom na 43 godine investitorima iz Velike Britanije – glazbenoj kući Sound Chanel, nacionalnom turističkom operatoru CMT-u i operativnoj kompaniji Gratiosusu. Oni će, u revitalizaciju Obonjana, u idućih nekoliko godina uložiti čak 50 milijuna dolara.

- Kroz ovu prvu fazu radova koja će biti završena do početka turističke sezone bit će uloženo oko 50 milijuna kuna. Krenulo se s raščišćavanjem otoka, a uskoro slijedi adaptacija i uređenje postojećih objekata, izgradnja novih smještajnih kapaciteta, zabavnih i ugostiteljskih sadržaja te uređenje komunalne infrastrukture – kazao je medijski predstavnik investitora Kristijan Gržetić iz NPR Consultinga.

Foto: Google maps

Do ovoga ljeta, dodao je Gržetić, Obonjan će raspolagati sa smještajnim kapacitetima koji će moći primiti 1500 gostiju na tjednoj razini, te se planira za ovu sezonu ostvarenje od oko sto tisuća noćenja. U narednim godinama, kaže Gržetić, s jačanjem branda i ukupnom ponudom rezultati će rasti, pa se već u sezoni 2017. očekuje ostvarenje od 150 tisuća noćenja.

- Ideja investitora nije betoniranje otoka, već ulaganje u turizam koji će počivati na modernom pristupu ekološke održivosti. Obonjan će biti prva otočna destinacija na Jadranu specijalizirana za pružanje modernog turističkog doživljaja na područjima umjetnosti, glazbe, održivog življenja, wellnesa, gastronomije i tehnologije za turiste iz cijelog svijeta visoke platežne moći. Već u okviru pripreme ove sezoni krenut će se s jakom promotivnom kampanjom za stvaranje jakog imidža na globalnoj razini – rekao nam je Gržetić.

Višegodišnja sporenja sa Sunčanim Hvarom

Obonjan su kao otok Mladosti desetljećima koristili izviđači iz Hrvatske i drugih republika bivše države. Tijekom rata i poraćja otok je godinama bio utočište brojnim izbjeglicama. Prema ugovoru o javno-privatnom partnerstvu prije osam godina Grad Šibenik je otok dodijelio ORCO-grupi koja je trebala izgraditi luksuzne turističke sadržaje. Nakon što je upao u financijske promleme ORCO JE Obonjan na upravljanje predao sestrinskoj tvrtki Sunčani Hvar, koja također nije krenula u obnovu otoka. Nakon višegodišnje sporenja Obonjan je vraćen pod okrilje Grada Šibenika, koji je odabrao investitore iz Velike Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:39