BORBA PROTIV HPV-A

‘U nekim našim županijama na obali cijepilo se manje od 10% mladih. Znate li kako stoje Slovenci?‘

U pojedinim državama puno su veći odazivi nego kod nas. Australija i Velika Britanija imaju udjele cijepljenih oko 90 posto, a Slovenija oko 50 posto

Ilustracija

 Ronald Goršić/Cropix

Marina je 14-godišnjakinja iz Zagreba koja najesen kreće u prvi razred srednje škole. Nedavno se u sklopu sistematskog pregleda cijepila protiv humanog papiloma virusa (HPV), glavnog uzročnika raka vrata maternice.

- Smatram da je cijepljenje protiv HPV-a iznimno važno za mlade djevojke pa sam svoju kćer otpratila na cijepljenje. S nama su bile dvije njezine prijateljice, u pratnji svojih majki - ispričala nam je Marinina mama.

Cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Hrvatskoj je registrirano još 2007., a od 2016. besplatno je na nacionalnoj razini za djevojke i mladiće od 8. razreda osnovne škole do uključivo 25 godina.

Svi se oni mogu cijepiti kod nadležnog liječnika školske i adolescentne medicine ili, oni koji nisu u školi ili na fakultetu, u epidemiološkim službama u županijskim zavodima za javno zdravstvo i Hrvatskom zavodu za javnom zdravstvu (HZJZ). Cijepi se devetovalentnim cjepivom Gardasil 9 (cjepivo pruža zaštitu od devet tipova HPV virusa).

Utrošene doze

- Odazivi na cijepljenje su niski, ali s trendom kontinuiranog blagog rasta stopa cijepljenih osoba. Primjerice, odazivi u 2016. (učenici 1. razreda srednje škole) bili su vrlo niski - oko pet posto, nešto viši u školskoj godini 2017./2018. (učenici osmih razreda osnovne škole) - oko 12 posto, a u šk. godini 2019./2020. među učenicima 1. razreda srednje škole cijepljeno je 38 posto djevojčica i 24 posto dječaka - rekla je prim. dr. Tatjana Nemeth Blažić, voditeljica odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

- I prema broju utrošenih doza cjepiva protiv HPV-a vidimo trend porasta u posljednje tri godine. Broj utrošenih doza među učenicima završnog razreda osnovne škole 2017./2018. bio je 7500, a 2020./2021. narastao je na gotovo 26.800. I broj primljenih doza među srednjoškolcima pokazuje trend porasta - u šk. godini 2017./2018. bio je oko 3500, a u šk. godini 2020./2021. oko 4400. U šk. godini 2019./2020. bilo je među srednjoškolcima utrošeno je 6700 doza, a među studentima 3700. Općenito, djevojke se cijepe dva do tri puta češće - objasnila je Tatjana Nemeth Blažić.

Naša sugovornica ističe da se odazivi na cijepljenje uvelike razlikuju od županije do županije.

- U nekim županijama udjeli cijepljenih učenika manji su od 10 posto, a u nekim županijama oni se penju i do 60-70 posto. Puno niži odazivi su u priobalnim županijama, uz izuzetak Istre i Primorja, a viši u kontinentalnim županijama, najviši u sjevernoj Hrvatskoj - rekla je prim. dr. Nemeth Blažić.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rak vrata maternice četvrti je najčešći zloćudni tumor ženske populacije u svijetu od kojeg je 2018. preminulo oko 300.000 žena. Budući da se rak vrata maternice može prevenirati, WHO je prije četiri godine pozvao na globalni napor kako bi se ta bolest iskorijenila cijepljenjem. Danas oko 100 zemalja nudi cjepivo protiv HPV-a.

Odaziv u Sloveniji

- U pojedinim državama puno su veći odazivi na cijepljenje protiv HPV-a nego kod nas. Kao primjeri dobre prakse navode se Australija i Velika Britanija, koje imaju udjele cijepljenih oko 90 posto. Susjedna Slovenija ima udio cijepljenih protiv HPV-a oko 50 posto. Mislim da bi pojačanje edukacije i informiranja roditelja i učenika kod nas pridonijelo većim udjelima cijepljenja i donošenju odluke o cijepljenju.

Posebno bi trebalo pojačati edukativna poredavanja i informiranje u pojedinim županijama, gdje je odaziv najmanji. Također, treba nastaviti i pojačati aktivnosti edukacije, primjerice, kod mladih je dobro prihvaćena vršnjačka edukacija, za učenike viših razreda osnovne škole i svih razreda srednje škole te studenata - zaključila je Tatjana Nemeth Blažić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:55