POVRATAK COVIDA

U mjesec dana broj zaraženih povećao se za gotovo pet puta, ali ima jedna i dobra vijest

Kaić upozorava da bi se svi stariji od 80 i osobe koje žive u kolektivima, a starije su od 65 godina trebale cijepiti četvrtom dozom.

Ilustracija

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

U posljednja 24 sata zabilježena su 1453 slučaja zaraze koronavirusom, a čak 36 posto svih testiranih bilo je pozitivno. U odnosu na prošli četvrtak riječ je o porastu 21 posto. Nakon višetjednog pada brojeva protekla dva tjedna bilježimo ozbiljan porast novozaraženih, a najbolje govore primjeri proteklih četvrtaka, kada je 23.lipnja bilo ukupno 175 novih slučajeva, tjedan ranije 422, 9. lipnja 322, dok je prvog četvrtka lipnja bilo 486 novozaraženih.

Dakle u mjesec dana broj novozaraženih povećao za gotovo pet puta. I ukupan broj novozaraženih drastično se povećao. Početkom mjesec aktivnih slučajeva bilo je 2091, dok je danas taj broj 7.901. Na bolnice u ovom trenu nema većeg pritiska, odnosno broj novozaraženih ne prati broj hospitaliziranih kojih je danas u bolnicama 349 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. Prije mjesec dana hospitalizirano je bilo 202 pacijenata, od čega je na respiratoru bilo njih šest.

Voditelj epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Bernard Kaić, kaže kako je primjetan porast broja novozaraženih u zadnja dva tjedna, ali da je situacija i dalje stabilna.

Upozorava da bi se svi stariji od 80 i osobe koje žive u kolektivima, a starije su od 65 godina trebale cijepiti četvrtom dozom.

Također, u iščekivanju smo novog prilagođenog cjepiva za koje se očekuje da bi trebalo biti odobreno od strane Europske agencije za lijekove (EMA) tijekom rujna.

- Još uvijek ne znamo kada će se distribuirati i odobriti cjepivo, ali očekujemo u rujnu ili listopadu. Zato bi bilo dobro da se stariji građani cijepe, kako bi dolaskom novog cjepiva mogli primiti dodatnu zaštitu. naravno važno je da između cjepiva prođe dovoljno vremena - kaže Kaić.

Napominje da je većina kliničkih slika trenutno spada u blaže, ali da neovisno o tome kada imamo veći broj oboljelih uvijek postoje oni stariji ili lošijeg zdravlja kojima se bolest zakomplicira, pa čak može završiti i fatalno.

Inače jučer su od ili uz covid preminule trio osobe, a od početka epidemije ta je brojka čak 16.096.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:25