NAFTNE TVRTKE NA UDARU

U Ini uvjereni da će baš oni platiti najviše ekstraporeza: ‘Sva buduća ulaganja postat će upitna‘

Prema prijedlogu zakona, Ina će potencijalno biti najveći obveznik plaćanja dodatnog poreza na dobit, procjenjuju u našoj najvećoj kompaniji

U Ini koju vodi Péter Ratatics rade procjene učinka novog poreza na ”ambiciozne investicijske planove”

 Goran Sebelic/Cropix

U očekivanju uvođenja novog poreza na ekstra profit, u našoj najvećoj kompaniji, Ini, iznijeli su procjenu da bi najveći iznos tog poreza mogla platita upravo ona - Ina.

- Prema zakonskom prijedlogu, Ina će potencijalno biti najveći obveznik plaćanja dodatnog poreza na dobit - procjenjuju u toj kompaniji, a na upit kolika bi mogla biti njihova obveza poreza na ekstra profit, u Ini kažu da se tek bave izračunom. Pritom su poručili i da rade procjene učinka novog poreza na "ambiciozne investicijske planove u nadolazećem razdoblju".

- Razumijemo razloge za dodatno oporezivanje, no, smatramo da će ono narušiti investicijske potencijale tržišno orijentiranih kompanija - dodaju u Ini, čija bojazan od novog poreza, kako smo utvrdili, nije usamljena među energetskim kompanijama.

I u ENNA grupi vlasnika Pavla Vujnovca, čiji je dio najveći domaći trgovac plinom Prvo plinarsko društvo, očekuju da bi porez na ekstra profit moglo platiti više tvrtki iz sastava te grupe.

- Očekujemo da bi obveznice toga poreza mogle biti i neke od tvrtki iz naše grupacije. Trenutačno nemamo izračun potencijalnih obveza jer financijska godina još nije završila, a sam model obračuna nije sasvim jasan - naveli su nam u ENNA grupi.

Model obračuna poreza na ekstra dobit kako ga je Ministarstvo financija izložilo u javnoj raspravi temelji se, podsjetimo, na dva kriterija za oporezivanje tvrtki. Prvi je ostvareni prihod veći od 300 milijuna kuna u 2021., a drugi oporeziva dobit tvrtke u iznosu većem od 20 posto u odnosu na prosjek oporezive dobiti iz četiri prethodna porezna razdoblja. Porezna stopa na ekstra dobit iznosi 33 posto.

Objašnjavajući svoju ocjenu prema kojoj je model obračuna poreza na ekstra dobit nejasan, u ENNA grupi su nam skrenuli pozornost na primjer jedne kompanije iz te grupe, osnovane u 2021. godini u kojoj je, ističu, radila nekoliko mjeseci bez ostvarene dobiti.

- Ta tvrtka u 2022. godini ima prihode veće od 300 milijuna kuna i vjerojatno je obveznik poreza na ekstra dobit. U njezinu slučaju i u skladu s tumačenjem zakona ENNA grupe, cjelokupna dobit tvrtke u 2021. veća je od nepostojeće dobiti u 2021., stoga je cjelokupna dobit tvrtke ‘ekstra profit‘ te je potrebno platiti ukupno 51 posto poreza - navode u ENNA grupi, izražavajući i "razumijevanje da je ovo porez u jednoj godini i da krizna vremena iziskuju solidarnost".

U HEP-u, tvrde, ne raspolažu procjenom hoće li doći na udar poreza na ekstra profit jer će revidirane financijske rezultate HEP-a d.d. i povezanih društava u HEP grupi za 2022. godinu objaviti do 30. travnja 2023. godine. Ističu i da točan obuhvat Zakona o porezu na ekstra dobit nije poznat te da je "u provedbi jesenskog paketa mjera Vlade RH financijski teret za HEP oko šest milijardi kuna". Jedan od izdašnijih platiša ovog poreza mogao bi biti i Petrol koji je preuzimanjem Croduxa u 2021. postao drugi najveći lanac benzinskih crpki u zemlji. Pokušali smo u Petrolu doznati što pokazuju njihovi izračuni, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:27