ZNAK SOLIDARNOSTI

U Hrvatsku stiglo 19 afganistanskih izbjeglica, među njima deset maloljetnika. Svi će zatražiti azil

Radi se o osobama i članovima njihovih obitelji koji su bili potpora EU delegaciji u Kabulu
Afganistanski izbjeglice, Ilustracija
 Pierre-philippe Marcou/AFP

U znak europske solidarnosti, Hrvatska se odazvala pozivu Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) i odlučila prihvatiti 20 osoba čiji su životi i sigurnost ugroženi dolaskom talibanskog režima.

Povodom toga je, a u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te MUP-om, sinoć u zagrebačku zračnu luku pristiglo 19 afganistanskih državljana, odnosno tri obitelji s djecom i jedan samac.

- Radi se o osobama i članovima njihovih obitelji koji su bili potpora EU delegaciji u Kabulu, a prethodno su prošli sve potrebne sigurnosne provjere. Svi su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.

Brigu o njima su preuzeli djelatnici MUP-ove Uprave za imigraciju, a s obzirom da se među njima nalazi čak deset maloljetnih osoba, bit će smješteni u MUP-ovom smještajnom objektu za ranjive skupine gdje su im osigurani svi potrebni uvjeti - kažu iz MUP-a napominjući kako zbog sigurnosti navedenih osoba koje se nalaze pod zaštitom Republike Hrvatske, više informacija o pristiglim osobama nisu u mogućnosti dati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:01