UPUTE ZA GRAĐANE

U Hrvatsku stigao toplinski val, liječnica za Jutarnji: ‘Oprez je nužan, evo kako se trebate ponašati‘

Najvažnije je izbjegavati sunce od 10 do 17 sati, unositi puno tekućine i jesti laganu hranu
 Goran Mehkek/Cropix

Prvi ozbiljniji toplinski val koji je započeo danas, a nastavit će se u narednim danima još nije značajnije utjecao na intervencije hitne medicinske pomoći.

Kako doznajemo, timovi hitnih medicinskih pomoći diljem Hrvatske za sada imaju uobičajen broj intervencija, ali s obzirom na vremenske prilike za očekivati je da bi se vrućine mogle odraziti na kronične bolesnike, ali i na zdrave ljude koji se ne budu pridržavali pravila. I na bolničkim hitnim prijemima, za sada, nije bilo povećanog broja intervencija.

Liječnica obiteljske medicine, Vikica Krolo, kaže kako je dolazak ljeta većini građana dobrodošla vijest jer znači vrijeme opuštanja, dugih dana, sunca i mora, ali oprez je nužan.

- Visoke temperature i sunce mogu stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme, tako da sva pravila koja smo govorili lani, vrijede i ove godine. Najvažnije je izbjegavati sunce od 10 do 17 sati, unositi puno tekućine, jesti laganu hranu. Kronični bolesnici ne bi se smjeli izlagati naporima, a pripaziti moraju i sportaši, izloženi suncu - kaže Krolo i dodaje da je važno slojevito se obući, i to poželjno u svjetlijoj boji koja odbija sunce te obavezno nositi kapu i koristiti kreme za sunčane.

I Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) upozorava građane da toplinski valovi mogu ostaviti posljedice, a posebno toplinski udari.

Prilikom velikih vrućina, navodi HZJZ, krvne žile se šire, zbog čega se tlak snižava, a promjena krvnog tlaka može uzrokovati slabost i nesvjesticu.

- Srce ubrzano kuca pa može doći i do infarkta, smanjuje se cirkulatorni volumen, a krv postaje gušća što može uzrokovati trombozu. Hlađenjem tijela, odnosno znojenjem, iz tijela se gube tekućina i elektroliti, a intenzivno znojenje može uzrokovati toplinske grčeve i iscrpljenost. UV zračenje može uzrokovati nastanak zloćudnih novotvorina na koži (npr. melanom). Također, UV zračenje može uzrokovati razvoj mrene na oku - navode iz HZJZ-a štetnosti vrućina.

Kako bi se zaštitili od gore navedenih ozbiljnih zdravstvenih, od kojih neki mogu biti i fatalni, HZJZ navodi pravila ponašanja u ovom periodu godine:

- Izbjegavajte izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti, posebno u razdoblju između 10 i 17 sati – ovo osobito vrijedi za osobe u povećanom riziku od toplinskog udara

- Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana

- Pijte dovoljno tekućine, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera.

- Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi

- Nosite laganu i široku odjeću svijetlih boja i prirodnih materijala. Ne zaboravite na pokrivala za glavu (šeširi, kape) te sunčane naočale

- Jedite više manjih obroka bogatih svježim povrćem i voćem

- Tuširajte se mlakom vodom, a možete stavljati i hladne obloge

- Ako radite ili trenirate na otvorenom uzimajte češće pauze u hladu i pijte više tekućine – 1.5 čašu svakih 30 minuta

Navode i da je važno prilagoditi i temperaturu prostora u kojem boravite. Konkretno, sobnu temperaturu preporučljivo je održavati ispod 32°C danju i 24°C noću Prilikom klimatizacije prostora, savjetuje HZJZ da tražena temperatura ne bude više od 7°C niža od vanjske.

I ono što se nikad ne smije zaboraviti: Ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:27